Medijacija je proces koji omogućuje stranama u sporu da zajedno rade na pronalaženju zadovoljavajućeg rješenja. Medijator, odnosno nepristrani treći član, pomaže strankama da međusobno komuniciraju i pokušaju postići dogovor. Medijacija je potpuno nepristrana i nema moć donošenja odluka. Cilj medijacije je pomoći strankama u postizanju okončanja sporova i izbjegavanju sudskih postupaka.

Medijacija je postupak u kojem neovisni tretman pomaže sukobljenim stranama da sami riješe svoj spor. Medijator će pružiti stručno vodstvo, stvoriti okruženje za obostranu komunikaciju te se založiti za uspješan pregovarački proces.

Prednosti medijacije

Medijacija je alternativni oblik rješavanja sporova koji se sastoji od stranaka koje se sukobljavaju i neutrale treće strane, poznatog kao medijatora. Medijator će pokušati razriješiti sporove bez potrebe za sudskim postupkom. Medijacija nudi brojne prednosti za stranke u sukobu.

Medijacija je brža i jeftinija od sudskog postupka. U pravilu, postupak traje samo nekoliko sesija, dok bi inače sporovi u sudu mogli trajati mjesecima ili čak godinama. Također, utrošeni troškovi u većini slučajeva bit će manji nego ako bi se slučaj rješavao pred sudom.

Medijator ima fleksibilnost da razriješi situaciju na način koji nikad nisu mogli biti prihvaćeni u sudskom postupku. Na primjer, u postupku medijacije dvije strane mogu dogovoriti specifično rješenje za njihov problem, dok bi sudski postupak bio ograničen na stroge okvire zakona. Ovo olakšava puno bolju i precizniju regulaciju sporova.

Medijiator također može pomoći oboma stranama da pronađu alternativne oblike obuhvata i pregovaračke strategije koje možda nisu bile dostupne raniji. Ovo može omogućiti strankama da pronađu dogovor koji zadovoljava interese svih strana bez ikakve prisilne odluke ili presude donesene od strane suca.

See also  Što su besramnici

U usporedbi sa sudskim postupcima gdje je vrlo teško uspostaviti suradnju između stranaka, medijiator može pomoći u stvaranju okruženja koja omogućavaju suradnju i dijalog između stranaka. To pomaže u poboljšanju odnosa između dvaju strana i omogućava im da budu spremni raditi zajedno na razumljivim rješenjima.

Na kraju, medijiator također može pomoći obema strankama da se osjećaju ispunjenim jer imaju mogudnost da izrazite svoje stavove i ideje o tome što bi trebala biti isplativa situacija za sve dionike.

Kako se provodi medijacija?

Medijacija je postupak u kojem stranke koje sudjeluju u pravnom sporu koriste usluge neovisnog, trećeg lica – medijatora – da im pomogne da dođu do dogovora. Medijacija je proces rješavanja sporova između dviju strana bez potrebe za sudskom odlukom. Proces medijacije obično počinje tako što se stranke zajedno susretnu s medijatorom. Medijator će voditi raspravu između stranaka i dati im priliku da iznesu svoje stavove, osjećaje i podatke o slučaju. Medijator će potom biti posrednik i nuditi prijedloge o načinima na koje bi se stranke mogle dogovoriti. Kada se postigne dogovor, on će biti zapisan u pismenoj formi i potpisan od obje strane. Ako nema dogovora, nikakva dokumentacija neće biti potpisana. Medijator nikada ne donosi odluke o sporu; to je na strankama da usuglase bilo koji dogovor. Proces medijacije može trajati jedan ili više sastanaka, ovisno o složenosti spora. U svakom slučaju, cilj je da obje strane dobiju priliku da iskažu svoja stajališta te na taj način postignu trajni mirni dogovor bez potrebe za sudskim postupkom.

Tko može biti mediator?

Mediatori mogu biti stručnjaci za medijaciju ili neovisni profesionalci koji pružaju uslugu. Oni obično imaju znanje i vještine potrebne za rješavanje sukoba u suradnji s obje strane. Mediatori su obično certifikirani od strane države ili nacionalne agencije te su prošli posebno obrazovanje i iskusni u medijaciji. Oni će se služiti različitim taktikama da bi pomogli dvjema stranama da dođu do dogovora. Mediator bi trebao biti objektivan i nepristran prema bilo kojoj od strana, pa se miješati samo u dijalog kad je to potrebno. Također bi trebao biti sposoban zadržati neutralnost i pozvati strane na poštivanje temeljnih pravila ponašanja prilikom pregovaranja.

See also  Što je farsa

Što je medijacija?

Medijacija je oblik nepristranog, neutralnog i neovisnog rješavanja sporova između stranaka u konfliktu. To se obično odvija u okviru sjednice koju vodi posrednik ili mediator, i kroz koju se postiže dogovor između sukobljenih strana. Medijator ne donosi odluke već pomaže sukobljenim stranama da pronađu najbolje rješenje za njihov problem. Medijacija može biti korisna u mnogim situacijama, poput spora oko prekida braka, nasljedstva, radnih sporova i slično.

Primjeri medijacije

Primjer medijacije može biti situacija u kojoj dvije strane imaju spor oko financiranja projekta za zajedničku tvrtku. Mediator će poslušati argumente svake strane, pokušati shvatiti njihove interese i pregovarati s obje strane da bi pronašao dogovor koji će odgovarati obje strane. Drugi primjer medijacije može biti u slučaju sukoba između roditelja i djeteta oko budućnosti djeteta. Mediator će pokušati razumjeti interese obitelji i djeteta te naći zadovoljavajući dogovor za sve strane.

Značenje medijacije

Medijacija je proces u kojem se sukobljene strane potiču da razgovaraju i postignu dogovor o sporovima između njih. Proces se obično provodi s pomoću treće strane, medijatora, koji nastoji pomoći stranama da razumiju jedni druge i postignu dogovor. Medijacija se često smatra za alternativnu metodu rješavanja sukoba koja zahtijeva manje vremena i manje novca nego sudska nagodba.

Zakonodavstvo o medijaciji

U većini država postoje zakoni koji reguliraju postupke medijacije. Te zakone često izdaje Vlada ili lokalne vlasti. U mnogim državama, medijator mora imati određeno obrazovanje i iskustvo da bi mogao provoditi proces medijacije. Ti zakoni također definiraju pravila koja se primjenjuju na postupke medijacije, uključujući pravila o tajnosti, etici, odgovornosti i angažmanu sudaca i drugih vanjskih strana.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prapor

Što je prapor je vrsta zastave koja se najčešće koristi u svrhu označavanja povijesnih događaja, posebnih prigoda ili javnih okupljanja. To je jednostavniji tip zastave čiji oblik može biti različit, od tradicionalnih geometrijskih oblika do složenih dizajna. Uglavnom...

read more

Što su poze

Što su poze? Poze su određene vježbe i položaji tijela koji se koriste u različitim aktivnostima, kao što su joge, ples, akrobatske vježbe, meditacija i drugi oblici fizičkog treninga. Poze se mogu izvoditi s jednim ili više partnera i namijenjene su razvijanju snage,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This