Što je nafta? Nafte su organske tvari koje se nalaze u prirodnoj formi u zemlji i koje su sastavljene od ugljikovih atoma, vodika i nekih drugih elemenata. Nafte se obično ekstraktiraju iz zemlje i prerade u proizvode poput benzina, dizela, plina i petrokemijskih proizvoda.

Nafta je organska tekućina koja se prirodno nalazi u zemlji, obično u blizini sedimentnih stijena ili nalazi se u dubinama od nekoliko kilometara ispod površine. Nafta se sastoji od mješavine različitih ugljikovodika, kao i nekih drugih sastojaka. Ugljikovodici u natriju su jednostruko, dvostruko i trostruko vezani i obuhvaćaju ugljikove atome i vodikove atome.

Kako se dobiva nafta?

Nafta se dobiva iz zemljišta ili s podvodnih ležišta pomoću postupka eksploatacije, koji uključuje bušenje, ispuštanje, separiranje i opskrbu. Proces eksploatacije nafti počinje bušenjem rupa u zemlju uz pomoć posebnih alata i strojeva. U tom procesu se koriste različiti vrste alata i strojeva, ovisno o dubini nalazišta nafte i mehaničkim svojstvima tla. Nakon bušenja, ispustite tekućinu koja se naziva crna tekućina. Ova crna tekućina može biti smjesa različitih vrsta ulja, plina i vode. Zatim se mora odvojiti ulje od plina i vode pomoću separatora zraka i vode. Nakon toga ulje se transportira prema opskrbi gdje se dalje prerađuje u različite derivate nafte poput benzina, dizela, kerozina itd. Tako je proces eksploatacije nafti prilično složen proces koji zahtijeva stručnost te veliku pažnju na detalje da bi se postigao uspjeh.

Vrste nafte

Nafta je vrsta fosilnog goriva i sastoji se od različitih vrsta materijala, poput ugljikovodika, koji se nalaze u podzemlju. Postoje različite vrste nafte, a sve su one dio šire kategorije goriva koja se naziva fosilna goriva. Najčešće vrste nafte uključuju naftu, naftni gas, ulje i benzin.

See also  Što su privatni fakulteti

Nafta je zasićeno ugljikovodik, što znači da sadrži više od 25% ugljena i ostalih organskih tvari. Može biti crne boje do smeđeg ili tamno zelenog bojenja. Nafta se koristi za proizvodnju benzina i drugih derivata kao što su ulja, plastike i boje. Također se može upotrijebiti za proizvodnju struje pomoću turbine naftom pogonjenih generacija.

Naftni gas je prirodni plin koji sadrži mješavinu različitih sirovina, obično metana, etana i propana. Naftni gas često se koristi za grijanje domova i poslovnih objekata te se može nabaviti u obliku cilindra ili boce s tlakom. Također ga mogu iskoristiti elektrane za proizvodnju struje.

Ulje je još jedna vrsta fosilnog goriva te se može proizvesti distilacijom nafte. Ulje je viskozno tekućina koja ima crnu do tamno smeđu boju. Ulje se često upotrebljava u industriji prerađivanja hrane, farmaceutske industrije i proizvodnji deterdženata te kemikalija. Također se može iskoristiti za proizvodnju električne energije pomoću generatora na ulju pogonjenih turbine.

Benzin je derivat nafte koji omogućava da motocikli i automobile pokreću motorne pogone unutarnjeg sagorijevanja – to jest one motorne pogone koji su temelji modernoga transporta i prometa osobnim automobilima. Benzin također ima druge upotrebe poput plamena mlaza zrakoplova te dodatak radionicama za popravak automobila radi brzine sagorijevanja mrlja od ulja na putnicima automobila.

Kako se nafta pretvara u gorivo?

Nafta se prirodno nalazi u zemlji kao tekućina. To je ulje koje se dobiva iznad određenog dubine tla, a zatim se ekstraktira pomoću različitih metoda. Nakon što se nafta izvuče, ona mora proći kroz proces prerade da bi postala gorivo. Preradba je postupak koji obuhvaća različite faze, uključujući destilaciju i reformiranje.

Destilacija je proces koji se koristi za rastavljanje smjese ulja na njezine sastavne dijelove. U ovoj fazi, ulje se zagrijava do određene temperature, a nakon toga se hladi i filtrira u tankove. Ova tehnika omogućava da se razdvoje različiti frakcijski sastojci ulja, poput benzina i dizela.

See also  Što je oled

Nakon destilacije, ulje prolazi kroz proces reformiranja, gdje su posebne kemikalije dodane u postupku da bi reagirale s frakcijama ulja i promijenile njihovu kemijsku strukturu. Ovi reaktivni sastojci mogu pomoći u stvaranju više goriva iz jedne smjese ulja i time povećati efikasnost postupka pretvaranja nafta u gorivo.

U posljednjoj fazi prerade nafta prolazi kroz proces skidanja neželjenih sastojaka, poput štetnih emisija plinova i čestica često pronađenih u gorivima. Nakon što su neželeni sastojci otklonjeni, gotovo je gorivo spremno za upotrebu i distribuciju do mnogih benzinskih stanica diljem svijeta.

Cijena nafte

Cijene nafte su se kroz historiju stalno mijenjale, ovisno o tržišnim uvjetima i potražnji. U posljednjih nekoliko godina, cijene nafte su se značajno promjenile zbog brojnih faktora, uključujući geopolitičke događaje, kretanje dolara te utjecaj pandemije COVID-19. U trenutku pisanja ovog članka, cijena nafte na međunarodnom tržištu iznosila je oko 45 dolara po barelu.

Cijena nafte je također pod utjecajem cijene plina i drugih obnovljivih izvora energije. Kako više ljudi prelazi na obnovljive izvore energije, to će smanjiti potražnju za fosilnim gorivima poput nafte. To će zauzvrat dovesti do smanjenja cijena nafte na tržištu.

Međutim, još uvijek postoji velika potražnja za naftom širom svijeta i neke od glavnih ekonomija još uvijek se oslanjaju na fosilna goriva kao glavni izvor energije. To će voditi ka promjenama u cjenovnom rasponu koji vidimo svaki dan i osigurati da je tržište nafte stabilno, pored utjecaja drugih faktora.

Gdje se nafta koristi?

Nafta se koristi za proizvodnju benzina, dizela i drugih derivata, a također se koristi i za izradu plastičnih proizvoda, asfalta, boja i ljepila. Nafta je također izvor energije za grijanje domova i vodu. Plin nastao spaljivanjem naftnih derivata može biti iskorišten za pogon strojeva. Tehnologija koja se temelji na upotrebi ugljičnog dioksida može biti koristiti za pročišćavanje otpadnih voda. Naftni derivati mogu se koristiti i u industriji kemikalija i farmaceutskih proizvoda. Naftni derivati mogu se također koristiti za proizvodnju biogoriva. Korištenje biogoriva smanjuje emisije stakleničkih plinova u atmosferu što je pozitivno utjecalo na okoliš. Na kraju, naftni derivati mogu se dodati u industrijska rješenja radi pročišćavanja okoliša.

See also  Što je kolan

Općenito govoreći, naftni derivati su široko iskorišteni u različitim industrijskim područjima, a sve više primjenjuju se ekološki prihvatljiviji načini upotrebe.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što znači riječ primaju

Što znači riječ primaju? Riječ "primaju" je glagol u hrvatskom jeziku koji se koristi za opisivanje akcije preuzimanja nečega. Uglavnom se odnosi na preuzimanje novca ili drugih materijala od nekoga. Ova riječ može biti također upotrijebljena u smislu primanja savjeta...

read more

Što znači riječ prije

Što znači riječ "prije" u hrvatskom jeziku? Riječ "prije" u hrvatskom jeziku znači "prije" ili "ranije". Često se koristi za uspoređivanje ili opisivanje vremenskih odnosa između dva događaja. Također se može upotrijebiti za opisivanje nečega što je već bilo...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This