NBA (National Basketball Association) je profesionalna liga u kojoj se igra američki košarkaški sport. Osnovan je 1946. godine i danas uključuje 30 klubova. Svaki tim igra 82 utakmice sezone za određivanje poretka u ligi i pristupanje playoffu. NBA ima razvijenu globalnu sliku i postala je jedan od najpopularnijih sportskih ligama na svijetu.

NBA je skraćenica za Međunarodnu košarkašku ligu (International Basketball League), koja se osnovala 1946. godine u Sjedinjenim Državama. To je najveća profesionalna košarkaška liga u svijetu koja okuplja 30 timova iz obje Sjeverne i Južne Amerike.

Povijest NBA-a

NBA, skraćeno od “Nacionalna košarkaška asocijacija” je najviše liga u profesionalnom američkom košarkaškom sportu. Prva sezona počela je 1946. godine sa 8 timova, a danas NBA ima 30 timova svi širom Sjedinjenih Država. Liga se izvorno zvala BAA (Basketbal Asocijacija Amerike) i bila je utemeljena u New Yorku. Prvi put se proslavila 1949. godine kada su finalni mečevi preselili u Madison Square Garden.

Liga se brzo razvijala i počela je dobivati povećanje popularnosti krajem 1950-ih i početkom 1960-ih godina. U to vrijeme, liga je postala poznata kao NBA (Nacionalna Košarkaška Asocijacija). To je bila prva profesionalna košarkaška liga u Americi i jedina liga za košarku sa integriranim timovima; to jest, svi timovi su imali igrače obojene kože na njihovim rosterima.

U 1970-ima, NBA je doživio ekspanziju i nastavio se proširiti na više tržišta diljem SAD-a i Kanade, što mu je donijelo veću popularnost i promet od drugih profesionalnih sportova u Americi. To je bila također era u kojoj su legendarne zvijezde poput Earla Monroea, Wilt Chamberlaina, Kareema Abdul-Jabbara i Michael Jordan postale globalne zvijezde koje su promovirale ligu diljem svijeta.

U 1990-ima, NBA je dosegao vrhunac sa usponom “Dream Team” na Olimpijske igre u Barceloni 1992. godine i stvaranje dinastija poput Chicago Bullsa pod vodstvom Michael Jordana te Los Angeles Lakers pod vodstvom Magic Johnsona i Shaquille O’Neala. U ovom periodu NBA se nastavio širiti diljem svijeta s otvaranjem Eurolige 1999., što joj je donijelo veću popularnost posebno u Europi .

U 2000-tim godinama, NBA se nastavio razvijati kako bi postao globalna sportska sila; Liga je osnovala tvrtku NBA China 2008., a 2011. godine održana su prva regularna sezona utakmica van SAD-a – Globalni cirkus – gdje su tri mečeve održali u Londonu tijekom listopada 2011.. Posebno zapažena bila je ekspanzija lige 2010., što joj je omogućilo da do veljače 2020 imaju 30 ekipa diljem SAD-a: 14 u Zapadnoj Konferenciji, 15 istočno od Missisippija te Toronto Raptors iz Kanade.

See also  Što je povišeni krevet

Struktura lige

Liga ima dva nivoa – Prvi nivo i Drugi nivo. Prvi nivo se sastoji od 12 timova koji se bore za prvaka Hrvatske. Drugi nivo se sastoji od 12 timova, podijeljenih u tri skupine po četiri. Timovi u Drugom nivou igraju za priliku da se promoviraju u Prvi nivo. Svaki tim u ligi igra protiv svakog drugog tima dva puta, jednom domaće i jednom u gostima. U svakoj sezoni, prvoplasirani timovi iz Prvog i Drugog nivoa osvajaju trofeje i dijele nagrade, dok prvoplasirani iz Drugog nivoa imaju pravo da se bore za naslov prvaka Hrvatske sa timovima iz Prvog nivoa u finalnoj utakmici. Također, posljednja tri mjesta u Prvom nivou bit će ispražnjena, dok će prva tri iz Drugog nivoa biti promovirana u sljedeću sezonu.

Također postoje dodatne takmičenja koja su dostupna ekipama iz Lige, poput Kupa Hrvatske i Super Kupa Hrvatske. Ovi turniri pružaju dodatnu motivaciju ekipama da ostanu konkurentne tijekom cijele sezone.

Pravila igre

Svaka igra ima svoja pravila i zato je važno da ih uvijek poštujete. Igrajte čisto i poštujte svoje protivnike. Ova pravila se odnose na većinu igara, ali možda ćete morati prilagoditi neke stvari ovisno o tome koju igru igrate. Pratite sve upute koje su vam date od strane vašeg domaćina ili trenera.

Prvo pravilo je da se poštuju svi sudionici u igri. Nemojte vikati, prijetiti ili napadati druge igrače. Svatko treba biti u mogućnosti uživati u igri bez straha od napada ili verbalnog nasilja. U svakom slučaju, pazite da ne narušavate tuđe pravo na isto tako ugodan doživljaj igre kao što vam to želite za sebe.

Drugo pravilo je da se pridržavate zakona i propisa koji se odnose na vašu igru. To znači da ćete slijediti sva pravila koja ste dobili od domaćina ili trenera, a također da ćete pridržavati propisa zemlje u kojoj se igra održava. Ne smijete prekršiti ni jedno pravilo jer to može dovesti do gubitka prava na sudjelovanje i nastavak nastave. Također treba biti siguran da ste svjesni mogućih posljedica prekršaja propisa te shvatiti da će vas gledatelji i drugi sudionici strogo sankcionirati ako prekršite bilo koje propisane pravilo igre.

See also  Što je fmcg

Treće pravilo je da budete obrazovani o vašoj igri i predmetima vezanim uz nju. Budite spremni provesti vrijeme provjeravajući informacije ili savjetovanje sa stručnjacima kako biste razumjeli točna pravila koja se primjenjuju na vašu situaciju te osigurali preciznu implementaciju istih. Također, pokušajte biti spremni na promjenu okolnosti ako one utječu na postupanje ili rezultate vaše partije – budite fleksibilni te usmjerite svoju pažnju prema razumijevanju promjena unutar same partije umjesto fokusiranja samo na rezultate partije.

Četvrto pravilo je da budete sportski prema svima uključenima u igru, bez obzira na to jeste li uspješni ili neuspješni u njoj. Nemojte vikati, ismijavati druge sudionike ili pokazivati preveliku težinu poraza – umjesto toga držite se sportskoga stava te nemojte dopustiti da vas emocije prevladaju nad vašom sposobnošću donositi racionalne odluke unutar same partije. Također trebate biti svjesni rizika koji proizlaze iz nepravilne uporabe loptice ali ipak poštovati tuđ pravo sudjelovanja bez uplitanja dolaska druge strane utakmice.

Peto pravilo je da budete disciplinirani unutar same utakmice i posvećeni cilju postizanja uspjeha unutar partije – nemojte dopustiti emocionalnom stresu raditi ravnotežom međunarodnih utakmica jer ćete time samim sabotirati rezultate postignute unutar partije te samim time omogulitii protivnikovom tim prostora za napredovanje ka cilju postizanja uspjeha unutar same partije!

Postava momčadi

Postava momčadi je vrlo važan faktor u uspjehu bilo kojeg tima. Momčad je sastavljena od igrača koji će se međusobno vježbati, poduzimati akcije kako bi postigli cilj i postizali uspjeh. Momčad se sastoji od različitih pozicija kao što su napadači, obrambeni igrači i vratar. Svaki igrač ima svoju ulogu i zadaću u momčadi. Napadačima je cilj postizati golove, obrambenim igračima je cilj zaštititi vratara i sprječavati protivničke napade te pružiti podršku napadaćima u istraživanju protivničke obrane. Vratar se mora prilagoditi ulozi zaštitnika momčadi, biti spreman za svaku situaciju te brzo reagirati na lopte usmjeravane prema njemu.

See also  Što je abrakadabra

Također, može se reći da je pozicija trenera možda najvažnija u momčadi jer on pokazuje smjer, donosi odluke i planira strategiju koja će osigurati uspjeh momkađi. On također daje vođstvo timu koje se ogleda u njegovom autoritetu nad članovima momkađi te im daje motivaciju da rade svoje poslove na najvišoj mogućoj razini. Svi ti elementi čine pravu postavu momkađi koja je presudna za postizanje uspjeha na terenu.

Trofeji i nagrade

U mnogim sportovima, trofeji i nagrade igraju važnu ulogu. Ne samo da su simbol uspjeha i uspomena na pobjede, već također predstavljaju motivaciju za daljnje natjecanje. Trofeji i nagrade mogu biti koristili za promicanje određenih sportova, a također se mogu dodijeliti za posebne postignuće ili rezultate. Postoje različite vrste trofeja i nagrada koje se mogu dodijeliti sportašima i timovima, uključujući trofeje, medalje, plakete, trofeje za najboljeg igrača ili utakmicu te razne druge vrste nagrada. Trofeji se često daju timovima ili igračima koji osvoje određeno natjecanje ili događaj, a medalje se često dodjeljuju prvoplasiranim ekipama ili individualnim igračima. Plakete se često dodjeljuju pojedincima ili timovima koji postignu značajna postignuća unutar nekog sporta ili natjecanja. Također postoje brojne druge vrste nagrada koje se mogu dodijeliti od strane sportskih organizacija u cilju promocije sportova, motiviranja pojedinaca ili ekipa te obilježavanja posebnih događaja.

Trofeji imaju dugotrajan uticaj na pojedince i timove pa su stoga važni trajan podsjetnik na pobjede i uspomene. Dodavanje trofeja u prostor može poboljšati atmosferu unutar prostora te stvoriti osjećaj ponosa među ljudima koji sudjeluju u tom prostoru. Trofeji također mogu biti inspirativni za osobe koje gledaju te utakmice i događaje da se bave nekim određenim sportom te da postignu svoje ciljeve. Ovi objekti također imaju istorijskiu vrijednost jer predstavljajue svojerodnu „knjižnicu“ o sportskoj istoriji mesta iz koga potiče.

Trofeji danas mogli biti različitih oblika – od tradicionalnih do modernih – a materijali uključitvno drvo, metal, keramiku itd. To omogucava sportskim organizacijama da prilagode svojo odabrani trofae prema svojo duhu, stilovima itd., što će rezultirati unikatnim trofaeom koji će biti prepoznatl

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prezbiopija

Što je prezbiopija? Prezbiopija je period u evoluciji čovječanstva koji se odnosi na vrijeme prije nego što su ljudi počeli koristiti oruđe i alate. To je razdoblje evolucije ljudskog roda koje se proteže od početka hominina, prije 2 milijuna godina, do današnjeg...

read more

Što su prevarantice

Što su prevarantice? Prevarantice su osobe koje žele iskoristiti druge da bi stekle ličnu korist. Obično to čine prevarom, lažnim obećanjima, obmanom ili ucjenom. Međutim, njihovi metodi mogu biti mnogo složeniji i sofisticiraniji. Oni ponekad koriste tehnologiju da...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This