Što je sibir? Sibir je regija koja se nalazi u središnjoj Aziji, i obuhvaća dijelove Rusije, Mongolije, Kine te neke druge krajeve. Sibir je poznat po svojoj divljoj prirodi, velikim prostorima i ogromnim razlikama u temperaturi. Ovdje se nalazi nekoliko vrsta prirodnih bogatstava, kao što su nafte, plina i bakra. U Sibiru se također nalaze brojne industrijske postrojenja za obradu plina, metalurgiju i proizvodnju električne energije.

Sibir je regija u Rusiji koja obuhvaća sjeverni dio Azije i dijelove Euroazije. Prostire se od Urala do Tihog oceana, te od Kaspijskog jezera do Arktičkog oceana.

Geografska obilježja Sibira

Sibir je najveći geografski pojedinačni područje na Zemlji, pokrivajući više od 13 milijuna četvornih kilometara Sibirskog federalnog okruga, koji se proteže od Urala do Tihog oceana. Postoje različiti tipovi krajolika u Sibiru, uključujući planine, ravnice, šume i rijeke. Najviši vrh je Komsomolskoje, visok 4.506 metara. Najveća rijeka je Obi, dužine 4.051 km. Također postoje brojna jezera, uključujući dva najveća jezera – Baikal i Khanka – te brojne druge manje jezera koja se protežu širom Sibira.

Klima varira od regija do regija u Sibiru s vrućim ljetima i hladnim zimama. Prosječna temperatura između ljeta i zime varira od regija do regija, ali će obično biti oko -10 stupnjeva Celzija tijekom zime i oko 20 stupnjeva Celzija tijekom ljeta. Tu su i brojne države i narodi koji žive u Sibiru s veoma različitim kulturama i tradicijama.

Klima Sibira

Sibir je regija u Rusiji koja se prostire od Urala do Pacifičkog oceana i obuhvaća četvrtinu cijele zemlje. Klima u Sibiru je kontinentalna i obilježena je velikim temperaturnim razlikama, posebno u sjevernim dijelovima regije. Zimi su hladne i dugotrajne, a ljeti vruće i suhe. U središnjoj Sibiri također vlada kontinentalna klima, ali su temperature manje ekstremne nego na sjeveru. Prosječne zimske temperature u prosjeku iznose oko -20 ° C, ali mogu pasti čak i do -50 ° C na sjevernom dijelu regije. Leti se prosječne temperature penju do +20 ° C, ali mogu dostići i preko +30 ° C na jugu. Padaline su umjerene tijekom većine godine, ali se uglavnom nalaze u obliku snijega od studenog do travnja.

See also  Koja je država na c

U proljeće temperatura postupno raste između travnja i lipnja, a ljetni vrućina obično počinju krajem lipnja ili početkom srpnja. Ovo razdoblje je poznato po velikim temperaturnim razlikama između dana i noći. U rujnu temperature postupno padaju do studenog, gdje ostaju niskog nivoa gotovo cijelu zimsku sezonu. Prosječni broj sati sunca tijekom ljetnih mjeseci kreće se od 16-17 sati dnevno, što omogućava da biljke uspijevaju usprkos ekstremnom suhom periodima tokom godine.

Klimatski uvjeti ovise o geografskom položaju i visini mjesta na kojoj se nalazi grad ili selo. Na primjer, gradovi poput Krasnojarška i Irkutska imaju blagu klimatsku zonu sa umereno hladnom zimom (prosječna temperatura oko -15 ° C) i toplom ljetnom (prosječna temperatura +18 ° C). Međutim, gradovi poput Jakutska imaju ekstremnu kontinentalnu klimatsku zonus sa veoma hladnom zimom (prosječna temperatura -35 ° C) te vrućim ljetima (prosječna temperatura +19 ° C).

Flora i fauna Sibira

Sibir je značajan po svojoj raznolikoj flori i fauni. U Sibiru može se naći impresivni broj vrsta biljaka, od tropske do arktičke. Većina biljnih vrsta u Sibiru se sastoji od šumskih stabala poput jele, breze, bora i smreke. Također postoje mnoge razne vrste cvijeća koje su domaće u Sibiru, uključujući lokalne i invazivne vrste. Zbog velike veličine teritorija, postoji velika raznolikost flore u Sibiru.

U Sibiru postoji nekoliko endemskih životinjskih vrsta, kao što su sibirska tigrica, zlatni medvjed i sviščak. Postoje i druge važne vrste divljači poput sove, jelena, divljih svinja, psa lisice i arktičke lisice. Mnogi od ovih životinjskih vrsta koriste planinske okoline da bi preživjeli hladne zime u Sibiru. Također postoje mnoge ptice koje mogu biti pronađene u Sibiru; među njima su orao golubar, bijeli labud, sova-puharica i čvoruga crna guska.

See also  Gdje je grad slunj

Značajni gradovi u Sibiru

Sibir je ogroman i raznolik region u srednjoj Aziji. Ima razne geografske predjele, od divljih planina do ledenih šuma, pa je pun značajnih gradova. U nastavku su navedeni neki od najznačajnijih gradova u Sibiru:

Novosibirsk je glavni grad regije i smješten je na obali rijeke Ob u središnjoj Sibiru. To je najveći grad u Sibiru i treći po veličini u Rusiji, a privlači mnoge turiste zbog svoje bogate kulture, mnoštva atrakcija te povijesnih spomenika.

Irkutsk je stolica istoimene regije i smješten je na obali jezera Bajkal. Jezero Bajkal jedno je od najvećih na svijetu, a Irkutsk privlači ljude diljem Rusije jer nudi lijepe poglede i ulazak u tamošnju povijest i kulturu.

Ulan-Ude je glavni grad Burjata regije te se smatra kulturnim centrom zapadne Sibire. Grad ima veliku zbirku umjetničkih galerija te mnoge povijesne spomenike koji podsjećaju na vrijeme Sovjetskog Saveza.

Krasnojarsk smješten je na obali rijeke Jenisej u srednjo-istočnoj Sibiri. Grad ima bogatu industriju te mnoge znamenitosti poput Krasnojarskog muzeja prirode i prirodnih resursa ili Krasnojaraskog djevojačko-muževa monaha manastira Troice-Sergieva Lavra.

Tomsk se nalazi istočno od Krasnojaraska te predstavlja administrativni centar Tomske regije. Najzanimljivija turistička atrakcija ovdje su stari trgovacki centri koji datiraju još iz 1817 godine, a danas se mogu vidjeti broji crkve, parkovi te druga arhitektonska čuda koja prate ovom starom trgovackom putu prema Moskvi.

Omsk se nalazi na rijeci Irtiš blizu granice Kazahstana te predstavlja administrativni centar Omske regija. Grad privlači turiste bogatom povijesnom baštinom, pregršt događanja, parkova i drugih atrakcija kojima možete istražiti tamošnju kulturu i istoriju.

Kazaň se smatra politickim, ekonomsikm i duhovnim centrom Kazahstan Republike te se smatra jednim od najvažniji gradova u Sibiru zbog svoje bogate historie poznata po mrežama kanala Arajsko jezero, gdje možete ploviti brodom po staroj arhitekturi koja podsjeća na starinski dio Europe.

See also  Što je kopačevo

Zanimljivosti o Sibiru

Sibir je ulaz u magične ruske šume i ledene planine. Nalazi se na sjeverozapadu Rusije i obuhvaća gotovo 10 milijuna četvornih kilometara. To je regija koja se proteže od Urala, preko Sibirske visoravni, do Dalekog istoka. Ima puno zanimljivih stvari koje treba znati o Sibiru.

Najveći grad u Sibiru je Novosibirsk, ali glavni grad regiona je Irkutsk. Ova regija sadrži neke od najstarijih sjevernoameričkih gradova, kao što su Krasnojarsk i Jakutsk. Iako većina ljudi misli da je Sibir hladna i suha regija, to nije u potpunosti istina. Većina područja ima toplu ljetnu sezonu s puno kiše.

Sibir nudi mnogo prirodnih ljepota pa je idealno mjesto za avanturistička putovanja. To je dom za razne divlje životinje poput medvjeda, vuka, medvjedića i sove. Postoji još više divljih biljaka koje možete pronaći u ovom području. Osim toga, postoji veliki broj etničkih skupina koje žive u ovom dijelu svijeta, što čini ovu regiju još zanimljivijom za posjetiti.

U Sibiru postoje neke od najstarijih ruskih crkava i manastira te možete posjetiti neka od najimpresivnijih povijesnih spomenika koji datiraju još od 12. stoljeća. Ako tražite nešto malo drugačije, možete posjetiti jezero Baikal – jedno od najdubljih jezera na svijetu – ili obilaziti putem Transsibirske željeznice koja ide s Moskve do Vladivostoka!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This