Što je sijera leone

by Jun 21, 2023Putovanja0 comments

Što je Sijera Leone? Sijera Leone je država u Zapadnoj Africi, a nalazi se na obali Atlantskog oceana. Graniči sa Gvinom, Liberijom i obala slonovače. Glavni grad i najveći grad je Freetown. Sijera Leone ima bogatu kulturnu baštinu koja uključuje mnogo etničkih grupa, vjere i jezika.

Sijera Leone je zemlja u zapadnoj Africi, smještena na obali Atlantskog oceana. Glavni grad je Freetown.

Geografija Sijere Leonea

Sijera Leone je država u zapadnoj Africi, na obali Atlantskog oceana. Nalazi se na istočnoj obali zaljeva Guinea, između Gvineje i Liberije. Nacionalna površina zemlje iznosi 71.740 četvornih kilometara. Iako je jedna od najmanjih država u Africi, Sijera Leone ima vrlo raznoliku geografiju. Dio zemlje koji se nalazi duž obale Atlantika obuhvaća prostranu plodnu ravnicu koja se proteže sve do gornjeg dijela Sierra Leone rijeke. U unutrašnjosti države nalaze se velika brda i planine, a najviša točka je Loma Mansa (1.948 m). Postoji nekoliko manjih rijeka i jezera kao što su Moa River, Sewa River i Lake Sonfon. Klimatske prilike su vruće i vlažne tijekom cijele godine, s prosječnom godišnjom temperaturom od 27 ° C širom zemlje.

Zbog svoje geografske lokacije Sija Leone je dom mnoštvu endemskih biljnih i životinjskih vrsta. Uglavnom tropska vegetacija prekriva zemlju, uključujući visoke listopadne šume, mangrove šume i savane u unutrašnjosti države. Među endemskim biljnim vrstama su johema (Craterispermum schweinfurthii), borovica (Juniperus barteri) i grm afričkog cvjetanja (Hibiscus calyphyllus). Ptice poput hamerkopa (Scopus umbretta), sterns tukana (Tauraco leucotis) i afrička sova (Tyto alba) često se mogu pronaći u Sierran Leoneu. Endemske životinjske vrste uključuju afričku divlju mačku (Felis silvestris lybica) te afričko tropsko drvo antilopa (Tragelaphus spekii).

See also  Što je tržnica kvatrić

Religija

Religija je vrlo važan dio kulture Sijere Leonea. Većina stanovnika se smatra kršćanskim, pretežno protestantski. Islam je druga najvažnija religija, a oko 15 posto stanovništva se smatra muslimanima. Ostali primarni religijski oblici uključuju animizam, tradicionalne religije i ateizam.

Kultura

Kultura Sijere Leonea uključuje bogatu povijest i razne vrijednosti. Tradicionalno oblačenje uključuje nošenje određene vrste odjeće prema spolu i očekivanom društvenom statusu. Muškarci nose većinom traperice ili hlače s košuljama, dok žene nose haljine, suknje ili čarape s šalovima na glavi. Kultura naroda Sijere Leonea također obuhvaća neke od najboljih plesnih stilova na afričkom kontinentu. Glazba je važna za nacionalni identitet; glazbenici izvode tradicionalne melodije s gudalama i bubnjevima za ples i slušanje uzređivanja svojih pjesama na radio postajama diljem zemlje.

Hrana

Hrana je također vrlo važna u kulturi Sijere Leonea. Tradicionalna hrana se sastoji od riže s umakom od biljaka i mesa, ribe ili luka. Palmino ulje se često dodaje jelima kako bi se povećala okusna slatkoća jela. Neke druge popularne jela uključuju domadice graha, piletinu sa rižom, dolme (umak od riže) i plantain fritters (kolači).

Politička povijest Sijere Leone

Sijera Leone je država u zapadnoafričkom kontinentu koja je doživjela značajne političke promjene u svojoj prošlosti. Sijera Leone je bila pod britanskom vlašću od 1800.-ih pa sve do njenog nezavisnog statusa nakon Drugog svjetskog rata. Nakon postizanja nezavisnosti, država je bila pod vladavinom dva puta, od 1961. do 1968. i od 1991. do 2002. godine.

U periodu između 1961. i 1968. godine, Sijera Leone je imala voljenu vladavinu premijerke Sirime Bandaraneike koja je bila prva žena na čelu neke afričke države. Njen mandat obilježila su tri glavna cilja: ekonomsko oslobođenje, održivi razvoj i obnavljanje demokratskih institucija u zemlji. Iako se njeni politički programi nisu pokazali uspješnima, njen mandat je bio važan korak naprijed u pravcu demokratizacije Sijere Leonea.

See also  Koji su pokloni do 50 kn

Nakon toga slijedio je period autoritarne vladavine Josipa Momoh-a koji se protezao sve do 1991., kada su se desili vojni ustani koji su dovele do preuzimanja vlasti od strane militarnog lidera Juliana Maada Bio-a i državnog preobražaja u Demokratsku Republiku Sijere Leone. Bio-ovo vodstvo obilježeno je procesima pomirenja i regionalne decentralizacije, zajedno s nekim reformama u spolno-politikama kao što su Zakon o rodnoj ravnopravnosti iz 2005., koji ga čini jednom od najprogresivnijih zemalja na afričkom kontinentu.

Sadašnji predsjednik Ernest Bai Koroma prihvatio je poziv OESS-a da bi se provodili napori za jačanje demokratizacija i stabilizacija zemlje, posebice putem reforme policija i drugih sigurnosnih snaga te sporazuma o pomirenju s rebelima iz 2002.-2003.. Koromaov mandat obilježen je ekonomskim napretkom Sijere Leone, ali još uvijek postoje brojni izazovi sa kojima se suočava ovaj maleni afrički narod

Gospodarstvo

Gospodarstvo Sijere Leonea je podijeljeno na tri glavne komponente – primarnu, sekundarnu i tercijalnu. Primarna industrija uključuje obradu hrane i bilja, lov, ribolov i sakupljanje šumskih plodova. Sekundarna industrija uključuje prerađivačku industriju – izradu hrane, tekstila, preradu metala i izgradnju infrastrukture. Tercijalna industrija obuhvaća financijske usluge, trgovinu i usluge.

Trgovina

Trgovina je važan dio ekonomije Sijere Leonea. Kao zemlja s malom proizvodnjom, Sijer Leone ovisi o uvozima hrane, lijekova, prerađenih proizvoda i energije. Glavni izvozi su drvo celuloze, željezo i diamanti. Međunarodna trgovina Sijere Leonea sa stranim zemljama temelji se na WTO-ovim sporazumima o slobodnoj trgovini.

Planski razvoj

Službeno vladine politike Sijere Leonea usmjeravaju se prema planiranom gospodarskom rastu kroz strateške investicije u infrastrukturu i razvoj proizvoda s visokim dodanom vrijednošću. U posljednje vrijeme vlasti su se fokusirale na ekspanzivno ulaganje u obrazovanje radi stvaranja sposobnih radne snage te povećanja prilika za stvaranje novih radnih mesta.

See also  Koji je glavni grad argentine

Ekonomija

Ekonomski napredak Sijere Leonea temelji se na strateško planiranim ulaganjima u infrastrukturu kako bi se olakšala međunarodna trgovina u zemlji, povećalo zapošljavanje stanovništva te unaprjeđen životni standard građana. Vlasti su također fokusirale ulaganja na poticanje domaćih tvrtki da grade sposobne radne snage koje će biti potrebne za nacionalni ekonomski rast.

Značajni događaji u Sijeri Leonu

Sijera Leone je afrička zemlja koja se nalazi na Atlantskom oceanu. Ima bogatu povijest, prožetu zanimljivim i važnim događajima. Neki od najvažnijih događaja u Sijeri Leonu su sljedeći:

Prvi značajan događaj bila je britanska okupacija u 19. stoljeću, kada su Britanci preuzeli upravljanje zemljom. U to vrijeme, Sijera Leone je postao važno trgovinsko središte na crnom kontinentu. To je također bilo vrijeme kada su robovi iz Afrike bili prodavani na Atlantskoj obali.

Drugi važan događaj bio je oslobođenje Sijere Leone 1961. godine, kada je postalo nezavisna država. Ove se godine slavi jednom godišnje kao Dan nezavisnosti. To je postalo vrijeme demokratskih promjena i modernizacije u zemlji.

Slučajni rat koji se počeo 1991. godine označio je početak tragične povijesti ljudskih prava u Sijeri Leonu. Rat trajao je sve do 2002., ali mu se još naziva ratom Dešavanske luke, jer su se glavne bitke vodile oko luke Dešava na obali zemlje.

Posljednji događaj koji treba spomenuti jest priznanje Međunarodnog suda pravde (ICC). U 2015., Sijera Leone postala je članicom ICC-ja što joj omogućuje da se obrati međunarodnoj pravdi prilikom razmatranja pitanja ljudskih prava koja se tiču ​​zemlje.

Svaki od ovih događaja imao je značaja za razvoj Sijere Leone i stvorio temelje modernoj državi kojoj svi pripadamo danas.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This