Što je sijeda kosa je uobičajeni termin za pojavu sijede kose koja se javlja nakon određene dobi. To je normalni dio starenja, i obično se javlja u kasnim pedesetim ili šezdesetim godinama. Sijeda kosa može biti vrlo privlačna, ali također može biti neugodna za one koji se ne osjećaju svojom u toj dobi.

Sijeda kosa je oblik starenja gdje dlake postaju sive ili bijele boje. Obično se pojavljuju u srednjem dobi, ali mogu se pojaviti kod mlađih ljudi.

Uzroci pojave sijede kose

Sijeda kosa je česta pojava u starosti, ali se može pojaviti i prije. Sijede vlasi nastaju kada folikuli postanu manje aktivni i ne proizvode više melanina, pigmenta odgovornog za boju kose. Postoje mnoge različite čimbenike koji mogu utjecati na rano sijanje ili preranu sijedu kosu, uključujući nasljeđe, medicinske uvjete ili stres.

Nasljeđe je glavni uzrok ranog sijanja. Također se naziva genetska plešavost ili androgena alopecija. U ovoj situaciji, hormoni zovu dihidrotestosteron (DHT) mogu slabljenje folikula dlake do te mjere da oni prestaju proizvoditi melanin i vaša kosa postaje siva. Nasljeđe je glavni razlog za rano sijanje među muškom populacijom.

Bolesti, poput anemije ili hipotiroidizma, također mogu uzrokovati prerano sijanje. Anemija je stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica ili hemoglobina – što može dovesti do prerane promjene boja vaših vlasi. Hipotiroidizam je poremećaj štitnjače koja može usporiti metabolizam i hormonalne promjene te povećati rizik od prerane sive kose.

Stres je još jedan čimbenik rane pojave sive kose. Kada ste pod stresom, vaš tijelo proizvodi hormone stresa poput adrenalina i steroida obitelji glukokortikoida (GC) – što može utjecati na folikule dlake da prestanu proizvoditi melanin. Nekoliko studija također pokazalo da visoka razina štetnih radikala može utjecati na pigmentaciju vlasi i dovesti do ranog početka graying.

See also  Što je korejska kozmetika

Nažalost, nema lijeka za sprečavanje prerane pojave sive kose – ali postoje opcije za maskiranje ili skrivanje granskih vlasni ispod druge boje same bojanja. Ako se dogodi da imate problema sa preranim gubitkom pigmentacije vlasni, obratite se svom liječniku radi dijagnoze bolesti koja bi mogla biti uzrokovana tom pojavom.

Kako se može spriječiti pojava sijede kose?

Sijeda kosa je prirodni proces starenja, no postoje načini da se spriječi pojava sijede kose. Prvo, potrebno je održavati zdravu prehranu koja će uključivati hranu bogatu antioksidansima, mineralima i vitaminima. Hranjive tvari poput cinka, selena i omega-3 masnih kiselina trebale bi biti dio prehrane. Također, potrebno je redovito uzimati multivitamine i mikroelemenate gdje su mogući nedostaci u prehrani. Drugo, potrebno je održavati zdrave navike života poput pravilne prehrane, odmora i vježbanja. Redoviti tjelesni napor pomoći će u poboljšanju cirkulacije krvi što će poboljšati opskrbu folikulama dlake hranjivim tvarima. Treće, potrebno je izbjegavati stresne situacije jer one mogu dovesti do gubitka boje kose jer stres može utjecati na funkciju štitnjače što može imati negativan utjecaj na boju vaših vlasi. I naposljetku, potrebno je održavati higijenu vlasi i upotrebljavati prirodne proizvode za njegu vlasi kako bi se postigli rezultati.

Kako postići ravnomjernu boju kose?

Boja kose je jedan od načina da se istakne vaš izgled, ali postizanje ravnomjerne boje kose može biti zastrašujuće. Postoje mnoge stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru boje: želite li da vaša boja bude tamna ili svijetla, nijansa, ako želite isprobati nešto novo ili održavati postojeću boju. U ovom članku ćemo razmotriti nekoliko savjeta i trikova za postizanje ravnomjerne boje kose.

See also  Što je vlasulja

Prvi korak je odabrati pravu nijansu. Uvijek preporučujemo da se prvo posavjetujte sa stručnjakom za bojanje jer oni mogu pregledati vašu prirodnu boju i preporučiti najbolji način da se postigne željena nijansa. Također, potrebno je provesti test alergija prije postupka bojenja, jer neke vrste proizvoda mogu uzrokovati alergijske reakcije kože.

Drugi korak je priprema kože i folikula dlake. Priprema kože uključuje upotrebu posebnih ulja za hidrataciju i umirenje kože glave. To će spriječiti iritacije kože i olakšati nanošenje proizvoda za bojanje. Trebalo bi također obratiti pozornost na folikule dlake tako što ćete upotrijebiti posebne maske pripremiti vlasište za proces bojenja.

Sljedeći korak je pravilno nanosiljenbo proizvoda za bojenje. Ovaj korak je vrlo važan jer to utječe na ravnomjeran rezultat. Potrebno je nanositi proizvod ravnomjerno, pazeći da se ne propustimo ni jedna dlaka, a također osigurati da se svi dijelovi lice pokrivaju jednoliko sa proizvodom za bojanje.

Zadnji korak je ispiranjee proizvoda sa glave naglasivšii da dobro operite sve dijelove lice gdee su nanijeli proizovd za bbojanjee i pazite da ne ostavite tragove na lice ili vlasima,. Nakon toga trebalo bi primjeniti hranjive maske i regeneratore vlasišta radi njegove obnove te smanjenja oštećenja na folikulima dlake..

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je trajna šminka usana

Što je trajna šminka usana? Trajna šminka usana je postupak tijekom kojeg se stručnjaci za ukrasnu kozmetiku služe pigmentiranjem pomoću mikroigle da bi trajno ucrtali boju na usne. Kako bi se postigla što bolja i dulji trajanje, pigment se uvodi duboko u slojeve kože...

read more

Što su tonici za lice

Tonici za lice su proizvodi koji se koriste za čišćenje lica i poboljšanje njegovog izgleda. Oni se obično koriste nakon što se lice prvo temeljito očisti. Tonici za lice imaju različite sastojke i učinke, od omekšavanja do umirivanja kože i poboljšanja njenog...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This