Što je spermija je pojam koji se odnosi na male čestice koje su proizvedene u muškim reproduktivnim organima i koje mogu da oplode žensko jaje. Spermije su obično male, ali vrlo važne za uspješno začeće. Oni sadrže genetske informacije potrebne da se stvori novi život.

Spermij je oblik mikroskopskog živog organizma, ili gameta, koji se nalazi u spermi. On je jedan od dva tipa stanica koje se međusobno spajaju tijekom oplodnje da bi stvorile novo živo biće.

Kako spermij izgleda?

Spermija je malena čestica koja se kreće u ljudskom sjemenu. Ima oblik glave i repa i iznosi oko 50 mikrona u duljinu. Glava sadrži DNK – genetsku informaciju potrebnu za stvaranje novog života. Spermij ima jezgru koja sadrži 23 parova kromosoma, a okružena je tankom membranom. Rep mu pomaže da se kreće. Uglavnom su bijele boje, ali neke spermije mogu biti svjetlije ili tamnije. U odnosu na druge stanice tijela, spermiji su vrlo maleni, ali vrlo važni jer predstavljaju potencijalnu novu osobu.

U ljudskom tijelu, postoji više od 500 milijuna spermija u jednom mililitru sjemena. Uobičajeno se procjenjuje da će se samo jedan od njih spojiti sa ženskim jajetom tijekom trudnoće. Ove male čestice izuzetno su hrabre jer moraju putovati u maternicu kako bi oplodile jajašce – put dug oko 4 cm!

Sastav spermija

Spermij je složena ćelija koja se sastoji od glave, tijela i repa. Glava spermija je okrugla, šuplja i sadrži DNK. DNK je genetski materijal koji prenosi nasljeđene osobine. Tijelo spermija sadrži enzime koji mu omogućuju da se kreće i pronađe jajna ćelija. Rep spermija ima specijalne mišiće koji mu pomažu da se pomakne i približi jajnoj ćeliji. U sastavu spermija također postoje posebni proteini koji osiguravaju da se oplodi jajna ćelija. Svi ti dijelovi čine spermij vrlo složenom, ali izuzetno važnom ćelijom za oplodnju.

See also  Što je implementirati

Spermiji mogu biti proizvedeni u testisu ili epididimisu, a zatim se prenose u mokraćnu cijev gdje mogu trajati do tri dana. Spermiji su vrlo osjetljivi na fizikalne i kemijske utjecaje te su naročito ugroženi alkoholom, duhanom i lijekovima. Kako bi semenička tekućina bila uspješna u oplodnji jajne ćelije, potrebno je da sadrži odgovarajuće količine proteina, glukoze i drugih tvari potrebnih za razvoj embrija.

Funkcije spermija

Spermiji su malene čestice koje su odgovorne za oplodnju jajeta. U muškom reproduktivnom sustavu, spermiji se stvaraju u testisima i putuju kroz sjemeni kanale do mokraćnih kanala. Oplodnja može uslijediti ako se spermiji spoje s jajetom u ženskom reproduktivnom sustavu. Spermiji imaju nekoliko važnih funkcija u ljudskom reproduktivnom sustavu:

Prva funkcija je pružanje podrške pri oplodnji jajeta. Spermija sadrži određene proteine ​​i lipide koji potiču rast i razvoj jaja nakon vezanja za njega. Ovi proteini ​​su također potrebni za normalno diobenje jaja i stvaranje djeteta.

Druga funkcija je pružanje genetskog materijala potrebnog za razvoj djeteta. Svaka spermija sadrži polovicu genetskog materijala potrebnog za stvaranje potpuno novog živog bića. To je ono što čini spermijima tako važnima za ljudski reproduktivni proces.

Treća funkcija je pružanje hranjivih tvari potrebnih za razvoj djeteta. Spermiji sadrže enzime, lipide i druge hranjive tvari koje se prenose na jajašce prilikom oplodnje i služe kao hrana za diobenu embriju, omogućavajuci joj pristup hranjivim tvarima iz okoline.

Zadnja, ali ne manje važna, funkcija je stvaranje hormona potrebnih za normalni trudnoće i poroda. Spermiji proizvode hormone poput progesterona, estrogena i testosterona koji utječu na trudnoću i porod te doprinose normalnom rastu fetusa.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je personifikacija

Personifikacija je literarna tehnika koja se koristi za davanje ljudskih osobina neživim objektima ili pojmovima. To pomaže učiniti da se čitatelji osjećaju blisko i vezano za slike koje su stvorene u određenom djelu. Ova tehnika vam omogućuje da prenesete osjećaje i...

read more

Što je kolnik

Što je kolnik je starodrevna igra koja se igrala u Hrvatskoj još od srednjeg vijeka. Iako se ne zna tačno kada je prvi puta izumljena, tradicija se prenosi s generacije na generaciju. Igra se bazira na pravljenju i skupljanju bodova koristeći figurice ljudi, životinja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This