Što je tartuf? Tartuf je vrsta gljiva koja raste u tlu, obično se nalazi uz stabla hrasta ili bukve. To su gljive s prskastom koru, koja je obično crna ili smeđa boje. Možete ih pronaći diljem Europe, posebno u područjima gdje se nalaze hrastovi šumi. Nije lako otkriti ih jer su male i skrivene duboko u tlu.

Tartuf je gljiva koja naraste u tlu ili u drveću. Ona ima izduženu oblik i poznata je po svom nesvakidašnjem okusu. Tartufi se koriste u kulinarstvu, a najčešće se upotrebljavaju za dekoraciju jela.

Vrste tartufa

Tartufi su ukusne gljive koje rastu pod zemljom i koriste se u prehrani. Postoje tri vrste tartufa: bijeli tartuf, crni tartuf i crveni tartuf. Bijeli tartufi su najčešći i najviše cijenjeni, a nalaze se uglavnom u Mediteranskoj regiji. Bijeli tartufi su zelenkaste boje, oblikovani poput oraha i imaju slatkast okus. Crni tartufi su manje česti od bijelog, ali također postoje u Mediteranu. Imaju intenzivniji okus od bijelog i boju od smeđeg do tamno smeđeg. Crveni tartuf raste samo na jugu Francuske, gdje je izuzetno cijenjen. Ovi gljivovi su tamnocrvenkaste boje sa sjajnom površinom i imaju aromatičan okus slatkog voća.

Svaka od ovih vrsta može biti skuplja ili jeftinija ovisno o sezoni i količini dostupnih gljiva. Također, neki trgovci mogu dodati dodatne troškove za skladištenje te čuvati svoju robu dugo vremena da bi izvrgnuli veću cijenu na tržištu.

Gdje se nalazi tartuf?

Tartufi su gljive koje se nalaze širom svijeta, uglavnom u tropskim i suptropskim područjima. U Hrvatskoj, tartufi se nalaze u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Istri. Međutim, u nekim regijama Hrvatske poput Gorskog kotara i istoka Slavonije također se mogu naći tartufi. To je zato što ti područji imaju bogatu floru i faunu s velikim brojem vrsta gljiva. Tartufi se mogu pronaći na površini tla ili ispod nje. Obično su smješteni blizu drveća i grmlja kao što su borovi ili hrastovi. Također se mogu naći i blizu potoka ili jezera jer vlažna okolina je idealna za rast tartufa. Ovisno o vremenskim uvjetima, tartufi mogu biti prisutni tijekom cijele godine ili samo u određenom razdoblju godine.

See also  Što je kiselo mlijeko

Berući tartufe

Berba tartufa je tradicionalna i izuzetno zahtjevna aktivnost. Tartufari se uglavnom bave berbom tijekom sezone od travnja do studenoga. Berba tartufa može biti opasna jer se obavlja u nepoznatim okruženjima, pa je potrebno imati na umu da je važno biti oprezan i poštovati pravila. Prilikom berbe tartufa potrebno je koristiti alate poput lopata, čekića, grabulje ili ruke, a u nekim zemljama dopušteno je korištenje psa koji će potražiti otkrivene plodove. Potrebno je biti vrlo pažljiv prilikom istraživanja jer svi dijelovi biljke mogu sadržavati plodove. Kada se nađu plodovi, potrebno ih je pažljivo izvaditi iz zemlje i staviti u košaricu ili drugi prikladni prijenosnik. Nakon što se berba završi, treba pažljivo pregledati sadržaj košarice da se otkriju eventualni plodovi trulezne gljive ili drugih štetnih organizama poput crva. Tartufari također moraju ispuniti odgovarajuće obrasce za svaku berbu da bi dokazali da su plodovi stečeni legalnim putem.

Kako se konzumiraju tartufi?

Tartufi su luksuzni gljive koje se često koriste u finoj kuhinji. Tartufi su zbog svojih aromatičnih i ukusnih svojstava izuzetno cijenjeni od strane gurmana. Konzumiranje tartufa je vrlo jednostavno, ali važno je da se shvati da su one veoma osjetljive i da ih treba pažljivo obrađivati.

Najčešće se tartufi dodaju jelima u začinima ili kao glavni sastojak, najčešće u miješanim jelima ili pastama. Tartufi mogu biti isjeckani, mljeveni, usitnjeni ili samo tucani, ovisno o potrebama recepture. Najbolje je dodati tartuf u jelo neposredno prije serviranja jer njegov okus može biti vrlo intenzivan. Također, tartuf bi trebao biti lagano pržen na maslinovom ulju ili na maloj vatri dok ne dobijemo malo hrskavosti.

Tartufi također mogu biti konzumirani i samostalno ili sa drugim namirnicama poput salate, maslaca od masline ili sira. U tom slučaju, najbolje je da se tartuf pomiješa sa malo soli i limunovog soka te da bude lagano pržen na maloj vatri dok ne postane hrskav. Također, možete ga dodati raznim umakima za pastu ako želite poboljšati okus vašeg jela.

See also  Što su banane

Korištenje tartufa u medicini i kozmetici

Tartufi su drevni prirodni proizvodi koji se dugo koriste u medicini i kozmetici. Prirodni sastojci poput ulja, ekstrakata i vitamina iz tartufa pomoću svojih antioksidativnih, protuupalnih, antiseptičkih i ljekovitih svojstava mogu omogućiti razne zdravstvene prednosti. Tartufe također mogu pomoći u jačanju imuniteta, ublažavanju upale i čak poboljšati stanje kože.

Tartufi su bogati mineralima, posebno željezom, kalijem i magnezijem. Također sadrže visoke razine vitamina B6 i C te neke druge vitamine te elemente poput kalcija, bakra i fosfora. Ovi sastojci mogu doprinijeti jačanju imuniteta i poticanju obnove stanica. Osim toga, tartufovi ekstrakti mogu biti od velike pomoći u liječenju upala ili alergijskih simptoma.

Ulje tartufa također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći osobama sa psorijazom ili ekcemom. Ekstrakt tartufa može se dodati šamponima za suhu kosu jer će dati zdraviji sjaj i elastičnost vlasi te neutralizirati negativne učinke okoliša na kosu. Također je dobro poznato da je ulje tartufa idealno za masnu kožu jer regulira nivo masti na licu te štiti od seboreje.

Tartufovi ekstrakti također su odlična hrana za kožu jer sadrže velike razine vitamina B12, C te mnogih drugih antioksidanata koji pomažu u hranjenju kožnih stanica. Osim toga, ulja tartufa mogu biti vrlo djelotvorna u usporavanju procesa starenja kože te poticanju regeneracije stanica kože.

U skladu sa tim, tartufovi proizvodi vrlo su popularni među ljudima svih dobnih skupina jer nude mnogo ljekovitih prednosti bez nuspojava. Za najbolje rezultate treba obratiti pažnju na ispravnu upotrebu ovih prirodnih proizvoda prema specifičnim potrebama vašeg tijela bez obzira na to jeste li u potrazi za ljekovitim preparatima ili nekim drugim proizvodima zdrave prehrane.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This