Što je uvala tijašnica

by Jun 24, 2023Putovanja0 comments

Uvala Tijašnica je jedinstvena uvala u Jadranskom moru koja se nalazi na istočnoj obali otoka Brača u Hrvatskoj. Uvala nudi nevjerojatan pogled na dugi plavi horizont s mnogim malim otocima i otočićima. Uvala je također poznata po svojoj lijepoj borovoj šumi, njenoj ljepoti i zbog bogatstva morskih životinja koje ćete vidjeti dok se šetate ili surfate duž obale.

Uvala Tijašnica je zaljev u površini od oko 1,8 km2, smješten između ugla nekoliko uskih rtova u sjevernom dijelu Jadranskog mora. Uvala se nalazi na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, istočno od grada Šibenika.

Geografske karakteristike

Hrvatska ima površinu od 56.594 km² i nalazi se na jugoistočnoj obali Jadranskog mora. Graniči se s Bosnom i Hercegovinom, Slovenijom i Srbijom te uzduž obale s Italijom. Hrvatsko tlo je podijeljeno u četiri geografske regije- Panonsku nizinu, Primorsko-goransku obalu, Središnju Hrvatsku gorsku regiju i Dalmatinsku zapadnu obalu. Panonska nizina je smještena u sjevernoj Hrvatskoj između rijeke Drave i Save. To je najniža regija Hrvatske sa prosječnom visinom od 111 metara, ali zbog prisutnosti rijeka, pojaseva i šume ima bogatu floru te faunu. Primorsko-goranska obala je smještena na sjeverozapadnoj strani. Ova regija se dijeli na tri dijela: Gorski Kotar, Istru i Kvarner. Središnja Hrvatska gorska regija se proteže uz središnju Hrvatsku od istočne strane Drave do slavonskog jame te uključuje planine Slunjčicu, Moslavacku goru, Kalnik i Bilogoru. Dalmatinska zapadna obala je smještena na zapadnoj strani Jadrana te se proteže od Istre do Dubrovnika. Ovo područje ima najviše planinskih vrhova u Hrvatskoj kao što su Biokovo (1762 m), Dinara (1830 m) i Velebit (1757 m).

See also  Koje su plaže na dugom otoku

Hrvatska također sadrži 12 jezera te 11 otoka koji su povezani sa glavnom državom cestama ili trajektima. Najveće hrvatsko jezero je Vransko jezero koje se nalazi u Središnjoj Hrvatskoj goranskoj regiji te ima površinu od 25 km² . Najveći hrvatski otok je Krk sa površinom od 409 km² .

Klimatske promjene

Klimatske promjene su definirane kao postupno i trajno promjenama globalnih klimatskih uvjeta. Ove promjene uključuju povećanje globalnih temperatura, smanjenje ledenih površina, oborine i druge vremenske promjene. Klimatske promjene uzrokuju više problema, od utjecaja na okoliš do socijalnih i ekonomskih posljedica.

Uzroci klimatskih promjena su različiti i uključuju antropogeni čimbenici, poput onečišćenja zraka, te fizikalne čimbenike, poput vulkanskih erupcija i solarnog zračenja. U tom smislu, ljudski čimbenici imaju najveći utjecaj na globalne klime. Ovi ljudski čimbenici mogu se podijeliti u dvije glavne skupine: onečišćenje zraka i zagađivanje mora.

Onečišćenje zraka je glavni uzrok povećanja globalnih temperatura jer onečišćivači stvaraju gasove koji potiskuju Suncev svjetlost dalje od Zemlje nego što bi inače bilo slučajno. Stoga se zagrijava Zemlja više nego što bi normalno bilo slučajno. Zagađivanje mora također može utjecati na globalne klime jer ako dođe do prekomjerne upotrebe tvari poput fosfata i nitrata, to može uzrokovati algensku mrtvost koja doprinosi topljenju leda.

Kako bi se spriječile negativne posljedice klimatskih promjena, poželjan je rad na smanjenju emisija stakleničkih plinova te poboljšanju energijske učinkovitosti i pravilima o održivom upravljanju gospodarstvom tako da se smanji onečišćenje okoliša. Isto tako, potrebna su politika usmjeravanja prema obnovljivim izvorima energije poput solarnog energije te ulaganja u istraživanja koja bi trebala pronaći nove načine smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Flora

Hrvatska ima prekrasnu raznoliku floru, obilježenu otocima, kontinentalnim područjima i prirodnim parkovima. Najviše biljaka raste u područjima s jakom mediteranskom klimom u Dalmaciji i Istri. U regijama s umjerenom klimom, poput Slavonije, raste više biljaka iz srednje Europe. U brdsko-planinskim područjima postoje mnogi endemični vidovi biljaka poput dalmatinske vrbovice i cvijeta kadulje. U Hrvatskoj postoji više od 3.500 vrsta biljaka od čega je preko 900 endemično samo za Hrvatsku. U prirodnim parkovima širom zemlje mogu se pronaći druge vrste biljaka poput omorike, smreke, bukve i bora.

See also  Što su spužve za ležaljke

Fauna

Hrvatska ima bogatu faunu koja se sastoji od mamuta, divljači i ptica. Divljač uključuje srne, jelene, divlje svile i druge vrste divljači. Većina ptica se nalazi u blizini jezera ili na obalama mora. Među najzanimljivijim ptica je plamenac crvenokljuni koji živi duž obale Sredozemnog mora od Hrvatske do Italije. Postoje i mnoge druge vrste ptica koje se mogu pronaći u različitim dijelovima zemlje poput grlica, orla ili čavrljanog galebova. Hrvatska također ima bogatu podmorsku faunu koja uključuje ribe poput orade ili šarana te druge morske životinje poput meduza ili skolopendra.

Turističke atrakcije

Hrvatska ima mnoštvo turističkih atrakcija koje mogu biti odličan izbor za sve vrste turista. Postoji nešto za svakoga, od ljetnih plaža i pješačkih staza do obilaska povijesnih mjesta i prirodnih parkova. Trpanj u Dalmaciji je idealno mjesto za obiteljske izlete, a Plitvička jezera su idealna destinacija za avanturiste. Također se možete uputiti u Zagreb na obilazak muzeja i galerija ili se uputiti na Dubrovnik kako biste istražili njegovo povijesno nasljeđe.

Ako ste ljubitelj ronjenja, u Hrvatskoj postoje prekrasni ronilački centri s prekrasnim okruženjem. Istra je poznata po svojoj arheološkoj baštini, koja se proteže od antičkih spomenika do srednjovjekovnih gradova, pa je to savršeno mjesto za istraživanje. Osim toga, more nudi mnoge prilike da se uživa u čarima mora. Također postoje brodovi koji voze po Jadranskom moru, što će vam omogućiti da posjetite razne otoke i otkrijete najbolje što Hrvatska ima za ponuditi.

Hrvatska ima i neke manje poznate destinacije koje nude predivne dane provedene uz more ili uz obalu rijeka, a još bolje je što su dostupne cijele godine. Osim toga postoji nebrojenih prilika za posjet parkovima prirode, gdje možete istražiti divlji svijet Hrvatske te prostrane prostranstva planinskih masiva gdje možete vidjeti netaknutu prirodu.

See also  Što je sijera leone

Sportovi

U uvali Tijašnica postoje mnogi različiti sportovi koje možete pratiti. U ljetnom periodu, uvala nudi brojne mogućnosti za vodene aktivnosti, poput plivanja, vožnje čamcem i izleta na motornim čamcima. Možete se zabaviti i uz ronjenje i surfanje. U zimskom periodu možete se zabaviti uz skijanje ili snowboarding.

Izleti

U uvali Tijašnica postoji mnogo prekrasnih planina i izletnih destinacija koje možete obići tokom svojih boravaka. Možete planirati izlete na planinama kao što su Durmitor, Maglić, Biogradska Gora ili Sinjajevina, gdje ćete provesti ugodno vrijeme obilazeći prekrasne prirodne lokacije.

Ribolov

Ribolov je još jedna popularna aktivnost u uvali Tijašnica. Možete koristiti svoju opremu za ribolov ili dobiti pomoć od lokalnih ribara ako nemate iskustva s ribolovom. Tu se mogu uloviti jegulja, som, pastrmka i druge vrste riba te ste također slobodni loviti na obali mora.

Kampiranje

U uvali Tijašnica možete održati prekrasne kampovanja tokom ljetnih mjeseci. Obala je puna prekrasnih plaža idealnih za kampovanje sa svojim prijateljima ili porodicom. Možete provesti neke prekrasne dane obilazeći plaže i divite se prelijepim pogledima sa obale mora.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This