Što je velebitski kanal

by Jun 24, 2023Putovanja0 comments

Što je velebitski kanal je dugačka navigacijska staza na sjevernom dijelu Jadranskog mora. Nalazi se uz obalu Velebita, najdužeg hrvatskog primorskog planinskog lanca. Ova navigacijska staza se naziva i Velebitski kanal, a njezina dužina iznosi oko 40 km. Odlikuju ga uske i izdužene krivulje, zaravni koji se okreću oko raznih ostrva i rtova te udare u obale s obje strane.

Velebitski kanal je kanal koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Jadranskog mora, u lukama otoka Pag i Rab i širi se prema istočnoj obali Velebita. To je jedan od najznačajnijih struktura za hidrografski sistem Hrvatske.

Značaj Velebitskog kanala

Velebitski kanal je nacionalni park i zaštićeni krajolik u Hrvatskoj, smješten između Paklenice i Vinodolskog zaljeva. To je prekrasna vodena staza u obliku kanala koja se proteže sve do Novog Vinodolskog, gdje se nalaze brojne kuće, kao i mali ribarski gradovi. Ova vodena staza je poznata po svojoj ljepoti i pruža posjetiteljima priliku da uživaju u prekrasnoj prirodi. Osim toga, velebitski kanal je velika turistička atrakcija, jer nudi brojne aktivnosti poput ribolova, jedrenja, plovidbe ili jednostavno opuštanja. Velebitski kanal također služi kao morska luka za lokalnu flotu ribara te omogućava trgovinu s drugim dijelovima Hrvatske. Osim toga, velebitski kanal također služi kao prirodni akumulator vode čijim ispuštanjem se osigurava optimalni protok vode u rijeci Kupa koja teče duž rubnog dijela Velebita duž cijele duljine. Također predstavlja važnu hidrološku mrežu za očuvanje bioraznolikosti Velebita. Zbog svoje važnosti za okoliš i turizam, velebitski kanal je pod zaštitom UNESCO-ve mreže svjetske baštine.

Stoga je jasno da Velebitski kanal ima veliki značaj ne samo za ekološku ravnotežu regije nego i za okolišnu održivost cijele Hrvatske te turizam i gospodarstvo regije.

Velebitski kanal: Geografske karakteristike

Velebitski kanal je kanal, dužine oko 30 km, koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Jadranskog mora, na području Primorsko-goranske županije. Kanal se prostire od otoka Rab do Rijeke i omogućuje plovidbu između talijanske obale i hrvatskih luka. To je jedan od najvažnijih jadranskih pomorskih pravaca za međunarodnu trgovinu. Velebitski kanal je vrlo dubok i širok s prosječnom dubinom od oko 300 metara, a najdublji dio iznosi oko 500 metara. U središnjem dijelu kanala nalaze se dva brda – Tramuntana i Goli Otok – koji služe kao potporne točke za navigacijsku opremu. Plovni putovi su označeni bovama uz obale te signalizacijskim stupovima unutar kanala.

See also  Što je otok mladosti

Klimatske uvjete u Velebitskom kanalu čine ga izuzetno pogodnim za plovidbu tijekom cijele godine. Kako se nalazi na sjevernoj strani Jadrana, more je tu mirno i većinom bez valova, čak i tijekom ljetnih morskih oluja. Također, vjetrovi su obično jaki, ali redovi brzo slabe ka sredini kanala. Tlo je obično glatko i razdvojeno od bora brzim strujanjem vode koja se proteže između otoka Rab i Rijeke.

Velebitski kanal ima veliku ekonomsku važnost zbog trgovinske povezanosti Rijeka-Korčula te Italija-Jadranska obala Hrvatske. Također, postoje brodogradilišta u blizini kanala koja nude veliku prednost lokaciji za brodove različitih veličina za popravak ili remontiranje usluga.

Historijat Velebitskog kanala

Velebitski kanal je pomorska luka smještena u sjevernom dijelu Jadranskog mora, na hrvatskoj obali. Počela je svoju dugu i slavnu povijest još početkom 19. stoljeća i od tada postala dio jedne od najstarijih i najvećih trgovačkih ruta u Europi. Luka se nalazi uz obalu Velebitskog kanala, koji je izgrađen 1854. godine za potrebe trgovine i transporta. Ime kanala je dobila po velebitu, planini koja se nalazi u blizini. Kanal je bio izuzetno važan za trgovinu jer je omogućio brodovima da prođu s juga na sjever bez da moraju ploviti oko Velebita.

Kroz desetljeća, Velebitski kanal ostao je jedno od glavnih pomorskih luka na Jadranu te su ga brodovi koristili za transport robe diljem svijeta. Ali to nije bilo samo mjesto za trgovinu – to je bilo mjesto susretanja naroda sa različitim kulturama, vjerama i tradicijama. Stoljećima su se tu susretali ljudi iz cijele regije, što je doprinijelo međunarodnom utjecaju luke i okolnih područja.

U posljednjoj dekadi 20. stoljeća, Velebitski kanal doživio je veliku promjenu te se postupno modernizirao i transformirao u savremenu luku koja prati najnovija tehnološka dostignuća u oblasti pomorstva i logistike. Danas ovdje dolaze brodovi iz cijelog svijeta, a luka nudi usluge koje su neophodne za siguran transport robe diljem Jadrana i Europe.

See also  Što su spužve za ležaljke

Velebitski kanal postao je simbol gradskog identiteta Rijeke , a brodske manifestacije koje se održavaju svake godine postale su popularne među turistima iz cijelog svijeta. Velebitski kanal predstavlja tradicionalnu baštinu koja traje već više od stotinu godina te će sigurno još dugo biti dio raznolike istorijske baštine Grada Rijeke.

Ekološka važnost Velebitskog kanala

Velebitski kanal je važan za ekosustav ne samo u Jadranu, već i šire. U svojoj blizini ima šest nacionalnih parkova i parkova prirode, te poštuje sve okolinske standarde u pogledu zaštite prirode. Njegova ekološka važnost stoga ne smije biti podcijenjena.

Kao otvoreni prostor za ribolov, Velebitski kanal je mjesto gdje ribari mogu uloviti duže vrste riba koje se ne mogu naći u drugim dijelovima Jadrana. To omogućuje lokalnoj zajednici da ostane povezana s tradicionalnim načinom ribolova na kojem se temelji njihovo preživljavanje. Također doprinosi stabilizaciji broja ribe koja ulovi u regiji te doprinosi ekološkoj ravnoteži između predatora i plijena, što je ključno za sprječavanje prekomjerne riblje populacije u regiji.

Također je važno spomenuti da četiri od šest nacionalnih parkova u blizini Velebitskog kanala nisu obuhvaćeni obalnim aktivnostima, pa stoga čini se da su one još jedna od glavnih koristi zaštite ovog kanala. Budući da je rijeka okružena gustom vegetacijom koja održava ekosustav, to također dovodi do povećanja biološke raznolikosti i jačanja lokalne populacije ptica i drugih vodozemaca.

Konačno, Velebitski kanal daje posebne pogodnosti lokalnoj turističkoj industriji. Budući da je jedinstven u tom smislu da nudi mirno more bez previše prometa brodica ili drugih motoriziranih plovila, to također privlači nove posjetitelje koji traže mirnu destinaciju za odmor. Svi ti čimbenici skupa čine Velebitski kanal važnom ekološkom snagu na tom području Jadrana.

See also  Što je jezero ponikve

Velebitski kanal

Velebitski kanal je kanal uz Velebit, koji je dug oko 15 km i povezuje Karlobag u Dalmaciji s Karlovcem u Gorskom kotaru. Kanal je bio izgrađen od strane Austro-Ugarske vojske tijekom Prvog svjetskog rata. Služio je za prijevoz vojnog materijala i pošte između dviju regija. Danas je to turistička atrakcija koja privlači veliki broj posjetitelja svake godine.

Turističke atrakcije uz Velebitski kanal

U blizini Velebitskog kanala nalazi se nekoliko atrakcija koje turisti mogu posjetiti. Kako se kanal proteže duž Velebita, tu su neke od najpoznatijih vidikovaca na planini, kao što su Oltari, Ćukovići i Trestenik. Tu se nalaze i drevne utvrde iz osamnaestog stoljeća poput Kaštel Sućurac, utvrde Smilčić i Benje te tvrđava Senjska Kobila koja datira još iz 1444. godine. U blizini kanala postoje i neki od najljepših jezera na Velebitu, među ostalim Kozjak, Vaganski vrh i Vratarsko jezero.

Također postoji nekoliko muzeja poput Muzeja narodnih nošnji u Lepenici te Muzej prekrivenih vrata u Gornjem Vaganju. U obližnjoj Oseku možete posjetiti Malo biskupijsko mlinarstvo te prošetati starim trgovima poput onoga u Zavratnici ili Čabrunici.

Konačno, tu su i brodovi koji obilaze kanal tijekom cijele godine pa možete istražiti lokacije s pogledom s mora. Na primjer, slikovita seoska naselja koja se mogu vidjeti s broda su Zavratnik, Senjska Draga, Lepenica te druga mala naselja koja se nalaze duž obale Velebita.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This