Žvake su vrsta proizvoda za oralnu higijenu koja se koristi za čišćenje zuba i usne šupljine. Mogu biti naređene u obliku trake ili sfere, često sadrže aktivne sastojke koji pomažu u ublažavanju stomatitisa, cariesa i druge oralne probleme. Oni također mogu biti naređeni s nekim drugim aktivnim sastojcima, poput mentola i eteričnih ulja, što pomaže da ih održavate svježima.

Žvake su slatkiši koji se obično jedu kao poslastica. Obično su napravljene od šećera, meda, vode i aromatičnih sastojaka. Nekad mogu sadržavati i ukusne komadiće čokolade ili neke druge sastojke. Često se prodaju u raznim bojama, oblicima i okusima.

Što je žvaka?

Žvaka je proizvod za ugostiteljstvo koji se koristi za čišćenje zubiju i ublažavanje nadraženosti desni. Žvaka se obično sastoji od slatkog, neslanog ili aromatiziranog guma, a može biti sastavljena od raznih sastojaka. Obično sadrži mješavinu sirovina kao što su škrob, cukar, guma arabika, aromatične tvari i boje. Kako bi se postigla odgovarajuća čvrstoća i poboljšala okusnost, mogu se dodati i druge tvari poput mliječne soli ili masti.

Kako se radi žvaka?

Proces proizvodnje žvaka počinje miješanjem sirovin u stroju zvanom miješalica za pjenjenje. Miješanjem se stvaraju velike meke pahuljice koje su meke na dodir i lako se razdvoje na manje dijelove. Nakon toga, te pahuljice se prenose u stroj zvan homogenizer radi dodavanja boja i aroma. Zatim te pahuljice prolaze kroz vruću ploču koja ih otopi u tekućinu koja je spremna za punjenje u oblike.

Kakav je sastav žvake?

Što se tiče samog sastava žvake, on varira ovisno o vrsti proizvođača i marki. Uglavnom, većina proizvođača koristit će neku vrstu umjetne arome da bi postigli specifičnu okusnu notu. Nekoliko različitih aditiva također može biti prisutno radi postizanja specifičnih senzacija pri gutanju ili usporavanja isparavanja slatkoće. Također mogu biti prisutni neki emulgatori kao što su lecitin ili glicerol monostearat radi omekšavanja teksture proizvoda.

See also  Što su kondilomi

Prednosti žvaka

Žvakanje je uobičajena navika koja omogućuje ljudima da zaborave na svoje brige i stres. Međutim, žvakanje ima i mnoge dodatne prednosti. Počevši od zdravlja usne šupljine, žvakanje poboljšava cirkulaciju u usnama i potiče proizvodnju sline, pomažući u održavanju zdrave usne šupljine. Također smanjuje i rizik od karijesa jer čisti zube i ispira bakterije iz usne šupljine. Osim toga, žvakanje može pomoći u smanjenju stresa i napetosti jer se procesom samo-masiranja aktiviraju neki od mišića lica. To je razlog zašto je toliko popularno među ljudima koji su pod stresom ili su umorni. Pored toga, žvakanje može biti dobra metoda za održavanje tijela u formi jer se troše kalorije tijekom procesa.

Konačno, danas postoje mnogi oblici žvaka koji su dostupni na tržištu, a vrlo su korisni za održavanje oralnog zdravlja. Postoje mase sa niskim sadržajem šećera, bez okusa te bez mirisa i bez boja. Također postoje gume koje mogu ublažiti bolove u grlu ili grlu ili čireve te prirodne gume sa posebnim aditivima poput vitamina C koji pomažu u jačanju desni.

Kako pravilno koristiti žvake?

Žvaka je iznimno korisna stvar za očuvati zdravlje usne šupljine. Ako se pravilno koristi, može pomoći u smanjenju stvaranja plakova i kamenca, pa čak i olakšati uklanjanje postojećeg plaka. Međutim, važno je znati točnu metodu korištenja žvake da bi se postigli najbolji rezultati.

Prvo, potrebno je odabrati ispravnu vrstu žvake. Postoje mnogi različiti oblici i vrste žvaka dostupni na tržištu, a to možete odabrati ovisno o vašim potrebama. Uobičajena vrsta je obična žvaka bez okusa, ali postoje i oni s raznim okusima (poput mentola ili limuna) te oni s posebnim sastavom (s dodatkom fluorida).

Nakon odabira žvake potrebno ju je pažljivo početi koristiti. Radije nego da ju grickate cijelu, trebate ju staviti u usnu šupljinu i samo lagano lupkati o gornju ili donju desnicu. Tako ćete postići da se površina desnice obriše bez da se pregrize sluznica usne šupljine ili desnica pojede cijela. Također treba napomenuti da nakon svakog grickanja treba mijenjati stranu koja se gricka jer će to pomoći u ravnomjernom čišćenju usne šupljine.

See also  Što je pedijatrija

Ako imate loš navik grickanja žvake prečesto ili pregrubo također biste trebali prestati s tom navikom jer to ne doprinosi pravilnom čišćenju usne sluznice već može dovesti do opeklina i drugih problema sa usnom sluznicom poput mehaničkog oštećenja ili infekcije. Također biste trebali prestati s grickanjem ako vam je lijevano viška sline jer to također može dovesti do upale usne sluznice.

Korištenje “duhovitih” ili aromatiziranih žvaka također nije preporučljivo jer mogu biti prevruće za usnu sluznicu i sadržavaju puno boja i okusa koji mogu biti opasni ako se progutaju. Konačno, nemojte zaboraviti redovito mijenjati vaše žvake svakih par sati jer one gube učinke čim postanu suhe ili prokuha se tekućina u njoj.

Kako održavati postojeće zube žvakanjem?

Žvakanje je odličan način održavanja postojećih zuba. Istraživanja su pokazala da žvakanje pomaže u jačanju i održavanju zdravih zubi. Žvakanje također pomaže u smanjenju karijesa i drugih stomatoloških problema. Osim toga, žvakanje može biti zabavno i dobar način da se iskoristi vrijeme.

Prvo, važno je odabrati sigurnu i ravnomjernu žvakaću gumu koja će vam dati najbolji rezultat. Također bi trebali birati žvakaću gumu s visokim sadržajem xilitola, jer se smatra da djeluje protiv bakterija koje uzrokuju karijes. Također, preporuča se konzumirati slatke namirnice s umjerenom dozom šećera, poput voća ili slatkiša bez jednostavnih ugljikohidrata poput bijelog kruha ili tjestenine.

Također je važno izbjegavati prejedanje slatkiša i hrana bogata šećerima jer mogu oštetiti zube. Također bi trebali procijeniti potrebu četkanja zuba nakon svake obroka da biste spriječili pojavljivanje karijesa. Osim toga, potrebno je posjetiti stomatologa jednom godišnje radi pregleda i čišćenja zuba. To će pomoći u identifikaciji problema s ranijim dijagnosticiranim stomatološkim problemima te omogućiti liječniku da razgovara o potrebnim preventivnim mjerama protiv postojećih problema s zubima.

See also  Što su oceani

Kako odabrati pravu vrstu žvaka?

Kada se radi o izboru žvaka, važno je znati što tražite. Postoje različite vrste žvaka, od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Prvo se trebate zapitati zašto želite koristiti žvaku. Je li to za oralnu higijenu ili možda za ublažavanje stresa? Također biste trebali razmotriti sastojke koji čine vašu žvaku. Trebate li gumu bez aspartama ili možda nešto bez slatkiša? Sljedeći korak je ispitivanje tvrtki koja proizvodi žvaku. Da li tvrtka proizvodi sigurne i prihvaćene proizvode? S obzirom na sve to, možete odlučiti koja vrsta žvake najbolje odgovara vašim potrebama. Tako da možete biti sigurni da ste dobili pravu vrstu žvake za vas.

Također biste trebali razmotriti okus i miris proizvedene gume. Neke gume postoje u različitim okusima i mirisima, a neke su obojene i ukrašene. Usporedite okuse i mirise koji postoje na tržištu tako da možete odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim preferencijama. Također biste trebali razmotriti cijenu gume jer postoje gume koje su skupije od drugih.

Konačno, morate biti svjesni da su neke vrste guma bolje po vašem oralnom zdravlju od druge. Provedite neko vrijeme istraživanja o sastavnicama i prednostima po vašem oralnom zdravlju prije nego se odlučite za jednu vrstu gume. Na primjer, neki proizvođači nude gume bez aspartama ili manje slatkih dodataka poput umjetnih sladila, pa biste to mogli uzeti u obzir.

U svakom slučaju, ako ste spremni provesti malo vremena istraživanjem o različitim vrstama guma na tržištu, bit ćete sigurno uspješni u pronalasku najbolje opcije koja će odgovarati vašim potrebama i preferencijama.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prapor

Što je prapor je vrsta zastave koja se najčešće koristi u svrhu označavanja povijesnih događaja, posebnih prigoda ili javnih okupljanja. To je jednostavniji tip zastave čiji oblik može biti različit, od tradicionalnih geometrijskih oblika do složenih dizajna. Uglavnom...

read more

Što su poze

Što su poze? Poze su određene vježbe i položaji tijela koji se koriste u različitim aktivnostima, kao što su joge, ples, akrobatske vježbe, meditacija i drugi oblici fizičkog treninga. Poze se mogu izvoditi s jednim ili više partnera i namijenjene su razvijanju snage,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This