Što je bolovanje i kolika je plaća tijekom bolovanja

by Jun 8, 2023Posao0 comments

Što je bolovanje je stanje u kojem je zaposlenik zbog bolesti ili ozljede prinuđen na odmor od posla. Bolovanje se ne smatra isključivo za vrijeme prisustva liječničkog pregleda i liječenja, već i za vrijeme potrebnog oporavka. Kolika je plaća tijekom bolovanja ovisi o tome koliko godina ste radili prije nego što ste postali bolesni ili ozlijeđeni. Zabranom rada, nakon što ste proveo razdoblja bolovanja, možete biti dužni isplatiti ostatak plaće iznad minimalne mirovine u trajanju od 12 mjeseci.

Bolovanje je vrsta odsustva sa posla zbog bolesti ili povrede. Ovo odsustvo je obično regulisano zakonom i može dati prava na nadoknadu plata, nezavisno od toga da li je osoba osigurana ili ne.

Uvjeti za bolovanje

Bolovanje je vrsta odsustva sa posla koje može biti potrebno radi liječenja, oporavka ili rehabilitacije zbog bolesti ili povreda. U Republici Hrvatskoj, uređuje se Zakonom o radu, a provodi se na temelju odluke liječnika. Za ostvarivanje prava na bolovanje potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta.

Prvi uvjet je da ste zaposleni u Republici Hrvatskoj. Potrebno je da imate ugovor o radu s jasno definiranim trajanjem i obvezama koje proizlaze iz njega. Drugi uvjet je da ste bolesni ili povrijeđeni. Vašem liječniku treba dati potvrdu da ste bolesni i da vam je potrebno bolovanje kako biste se oporavili. Treći uvjet je da su vaša bolovanja pravilna i redovita. Bolovanja ne smiju biti prekratka ili prekomjerna te moraju biti različite od ostalih oblika odsustva s posla (npr., godišnji odmor).

Četvrti uvjet zahtijeva vam da priložite liječnički nalaz koji će potvrditi vašu dijagnozu i dugometražnost trajanja bolesti. Peta stavka podrazumijeva da morate priložiti dokumentaciju koja će dokazati vaš status zaposlenika, poput potvrde poslodavca ili ugovora o radu. Posljednji, šesti, uvjet podrazumijeva da postoji posebna forma obrasca kojoj morate priložiti sve navedene dokumentacije i podatke vezane za vaš slučaj.

Ispunjenjem ovih šest jednostavnih uvjeta osigurati ćete si pravo na bolovanje kojim ćete se oporaviti od svoje bolesti ili ozljede te nastaviti s poslovima što prije (s minimalnom gubitkom plaćenog radnog vremena).

See also  Što su doprinosi na plaću

Trajanje bolovanja

Koliko dugo traje bolovanje? Odgovor na to pitanje ovisi o vrsti bolesti i težini simptoma. Uobičajeno je da je vrijeme liječenja za lakše bolesti kraće, dok za teže bolesti trajanje može biti duže. Također, kod nekih bolesti potrebno je produžiti trajanje bolovanja kako bi se izbjeglo ponovno pojavljivanje simptoma.

Uzimajući u obzir sve ove čimbenike, preporuča se da se pacijent pridržava preporuka liječnika vezanih uz trajanje liječenja. Liječnik će obično dati upute za produžavanje ili skraćivanje vremena liječenja ovisno o tijeku simptoma i stanju pacijenta. Kako bi se postigao što veći rezultat lijećenja, bolesnik treba dosljedno slijediti preporuke svog lijećnika i pratiti njegove instrukcije vezane uz trajanje bolovanja.

Plaća tijekom bolovanja

Plaća tijekom bolovanja je zakonska pravica zaposlenika u Republici Hrvatskoj. U slučaju da se zaposlenik nađe u potrebi da bude odsutan s posla zbog bolesti, on ima pravo na plaću tijekom trajanja bolovanja. Plaća se isplaćuje u cijelosti, osim ako je propisano drugačije. Zaposlenik može biti odsutan s posla najdulje šest mjeseci, ako je potrebno više vremena, onda se može produžiti i do godine dana. Točna dužina perioda će biti određena prema medicinskim procjenama liječnika. Međutim, to ne znači da će zaposlenik u potpunosti primiti nadoknadu za vrijeme koje je proveo na bolovanju.

U skladu s Zakonom o radu Republike Hrvatske, plata tijekom bolovanja mora biti najmanje 50 posto od neto iznosa koji je bio platio prije početka godine u kojoj je došlo do bolovanja. Ako se radi o stalnom radniku koji ima više od 5 godina iskustva i većinom radi puno radno vrijeme, onda će mu biti isplativa 75 posto neto plata tijekom godine dana bolovanja. Ako se radi o nezaposleniku ili radniku sa manje od 5 godina iskustva, onda će primiti 50 posto neto plata za vrijeme trajanja bolovanja.

Kada govorimo o plati tijekom bolovanja, važno je napomenuti da se to ne odnosi samo na osiguranike koji su pristupili HZZO-u (Hrvatskom zavodu zdravstvenog osiguranja). To važi i za one koji nisu pripadnici HZZO-a jer obveznice osiguranika pokrivaju troškove lijeka i liječenja te pružaju neke financijske olakšice u slučajevima dugotrajnih ili trajnih invaliditeta uslijed ozljede ili boleštine.

See also  Što je životopis za posao

Izuzetak od gore navedenih pravila su trudnice kojima su omogućene dodatne naknade, posebno ako trudnoća traje duže od 12 tjedana i ako trudnica ima manje od 3 godine staza radnog staza ili ako još nema stalni posao. U ovim slučajevima trudnicama će biti isplaceno 100% netto plata tijekom cijelog period trudnoce.

Obvezna dokumentacija za bolovanje

Kada se želite prijaviti na bolovanje, postoji nekoliko dokumenata koje morate dostaviti svojoj poslodavcu ili obveznom zdravstvenom osiguranju. To uključuje potvrdu da ste bolesni od liječnika ili jednog od stručnjaka za zdravstvenu skrb, kao i druge informacije o vama i vašem stanju.

Potvrda o liječničkoj dijagnozi je obvezna prilikom prijave na bolovanje. Ovisno o razlogu zašto ste bolestani, liječnik će vam najprije napraviti pregled i dati dijagnozu. Uz to, liječnik će vam dati obrazac kojeg treba popuniti i predati svojoj poslodavcu ili obveznom zdravstvenom osiguranju. Obrazac sadrži informacije o vašoj dijagnozi, propisanim lijekovima i drugim mogućim mjerama liječenja.

Također ćete trebati predati potvrdu od strane stručnog liječnika specijalista ako ste upućeni na dodatne preglede ili ako trebate operaciju. Stručni liječnik će napraviti pregled i dati potvrdu koja sadrži informaciju o vrsti pregleda ili operaciji koja je potrebna te o terminima pregleda ili operacija. Potvrdu je potrebno dostaviti poslodavcu ili obveznom zdravstvenom osiguranju u roku od 24 sata nakon što je primljen od strane stručnog liječnika specijalista.

Uz to, morate predati dokument koji sadrži podatke o vašem radnom mjestu, plaći i ostale informacije vezane uz vaš radni status te potvrde o vašem stanju plaćanja. Ti podaci bit će iskorišteni kako bi se utvrdilo jeste li ispunili uvjete za priznavanje prava na naknadu troškova bolovanja.

Konačno, možda ćete morati predati još neke dokumente ako imate drugih članova obitelji s kojima se skrbi također sudjelujete u radnom odnosu ili ste inzerent na neki drugi način. Ova dodatna dokumentacija bit će navedena u prilogu Vašeg zahtjeva za bolovanje i bit ćete dužni dostaviti je nakon što dobivate poziv da to napravite.

U svakom slučaju, obavezna dokumentacija koja je potrebna da bi se podigao zahtjev za bolovanje razlikovat će se međusobno ovisno o situaciji u kojoj se nalazite te preporuka je da pažljivo pročitate priloge Vašeg zahtjeva kako biste bili sigurni da ste dostavili sve potrebne informacije.

See also  Ovo je Uputa Kako Predati PO-SD Obrazac u ePorezna

Moguće naknade za vrijeme trajanja bolovanja

Kada ste na bolovanju, to ne mora biti uvijek bez naknada. Postoji nekoliko nacina da dobijete naknadu koju možete koristiti tokom svog bolovanja. U ovom članku ćemo vam pokazati šta sve možete dobiti.

Prvo, postoje zakonska prava koja omogućavaju radnicima da ostvare pravo na njihovu osnovnu platu za vrijeme trajanja bolovanja. Ovaj zakon se razlikuje od države do države i preporučujemo da proverite lokalne propise kako biste videli šta je uključeno u vaš slučaj. Osim toga, postoje i neke opcije dodatne naknade koje mogu biti dostupne za one koji su na bolovanju.

Jedan od tih dodatnih izvora naknade je porodična medicinska sestra, koja omogućava radnicima da dobiju dodatnu finansijsku podršku tokom vremena kada su na bolovanju. Ova vrsta programa se obično finansira od strane države ili lokalne uprave i ona obezbeđuje radnicima dodatnu pomoć u smislu troškova lečenja i drugih troškova vezanih za lečenje. Osim toga, postoje i planovi osiguranja koji mogu biti dostupni radnicima u slučajevima gdje je potrebna medicinska skrb tokom boravka na bolovanju.

Drugi izvor finansijske podrške dostupan za one na bolovanju jesu socijalni programi pruženi od strane federalnih i državnih agencija. Ovi programi mogu obezbediti dodatnu podršku u obliku novca, hrane i drugih usluga potrebnih za borbu protiv posledica bolesti ili ozdravljenja. Takođe je važno napomenuti da postoji i poseban program socijalne podrške dostupan onima koji su se suočili sa teškoćama prilikom trajanja bolovanja, a mogao bi im dati finansijsku podršku tokom perioda oporavka.

Konačno, postoji mnogo različitih organizacija humanitarne prirode koja nudi donacije onima koji su se susreli sa teškoćama prilikom trajanja bolovanja. Donacije ove vrste obezbeđene su putem organizacija poput Crvenog Krsta ili lokalnih humanitarnih udruga, a mogle bi dati veliku finansijsku pomoć onima koji se bore protiv posledica svojih stanja zdravlja ili ozdravljenju od istih. Također bi trebalo da proverite sa svojim lokalnim socijalnim servisima da biste proverili da li postoje druge donacione programe dostupne onima na bolovanju.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This