Što je de facto je izraz koji se koristi da opiše stvarnu situaciju, ono što je u stvari zaista tako. To se često koristi za uspoređivanje između toga što bi trebalo biti s onim što je u stvari slučaj. Ovo je pojam koji se često odnosi na pravne okolnosti ili neke političke situacije u nekoj zemlji.

De Facto je latinski izraz koji u prevodu znači ‘u stvarnosti’. Izraz se odnosi na stanje ili situaciju koja postoji zbog praktičnih razloga, često bez formalne legalne potvrde.

Što Znači De Facto?

De facto je latinski izraz koji se odnosi na stvari koje postoje u stvarnosti, bez obzira na to je li zakonom ili ustavom određeno. Primjerice, de facto vlada može biti vlada koja nije legalno izabrana, ali ipak vlada tijekom određenog perioda. De facto se često koristi da opiše stanje faktičke realnosti, a ne zakonodavne propise i prakse. Primjerice, Postoji de facto pravilo da se svi moraju poštivati ​​bez obzira na to je li pravno zabranjeno ili ne. Isto tako, de facto se može razlikovati od de jure pravila koja su pravno zabranjena. U tom slučaju, de facto bi bilo ono što se zapravo događa, dok bi de jure bilo ono što je formalno propisano.

De Facto se često koristi u pravnom terminu kao sinonim za faktičko stanje stvari ili radnje poduzete bez pravne potvrde. Na primjer, neka osoba ga može nazvati de-factom brakom ako su dvije osobe živjele skupa i djelovale kao da su u braku dok nisu oficijelno sklopile brak. Drugim riječima, De Facto označava situaciju koja postoji i obvezujete bez legalnog potvrđivanja ili prihvaćanja.

See also  Što znači riječ mijenjao

De Facto U Zakonu

De facto u zakonu je latinski izraz koji se odnosi na stvarno postojeće stvari ili situacije. Ovo se obično odnosi na stvari koje nisu propisane zakonom, ali se istovremeno smatraju da postoje i da ih treba poštivati. Ova se koncepcija često upotrebljava u pravnom okruženju, gdje se zakon može primijeniti na one stvari koje faktički postoje, čak i kada nisu propisane zakonom. Osim toga, de facto u zakonu također pomaže sudovima da donose pravne odluke u slučajevima gdje ne postoji jasna precedentna praksa.

De facto u zakonu može biti vrlo snažan alat pri donošenju pravnih odluka. Na primjer, ako neki oblik prakse postoji već dugi niz godina, a ne postoji zakonska regulativa koja ga regulira, tada sudovi mogu pozvati de facto u zakon i utvrditi da se ta praksa mora poštivati. To je skupina principa koja se često primjenjuje na različite situacije, poput trgovine ili upravljanja društvenim pitanjima.

U nekim slučajevima de facto u zakon možda neće biti relevantan jer bi mogao biti suprotan ili duboko u suprotnosti s važećim zakonom. Međutim, to također može imati važnu primjenu koja je bitna pri donošenju pravnih odluka. Na primjer, ako nitko nije pratio jednu specifičnu praksu dugi niz godina, onda bi de facto u zakon mogao biti relevantan prilikom donošenja odluke o toj temi jer bi predstavljao dugogodišnji standard ponašanja.

Primjeri De Facto

De facto je latinski izraz koji se odnosi na stanje stvari ili činjenice koje se obično smatraju zakonima ili pravilima. Obično se odnosi na situaciju koja je nastala bez ikakvog odgovarajućeg zakonskog postupka. Primjeri de facto uključuju kontrolu medija, vladinu regulaciju i privatne tvrtke koje pokazuju monopolističko ponašanje.

See also  Tko su eskimi

Kontrola medija je primjer de facto. U nekim zemljama, vlada kontrolira i usmjerava sadržaje koji se mogu emitirati preko televizije, radija ili interneta. Ova situacija obično ne proizlazi iz zakona već je rezultat političkih pritisaka i utjecaja.

Vladina regulacija je još jedan primjer de facto. U nekim zemljama, vlada može uvesti različite mjere i pravila za reguliranje gospodarskih aktivnosti, bez da se prvo usvoji odgovarajuci propis. Ove mjere mogu biti nametnute u cilju jačanja gospodarstva ili zaštite okoliša, ali često se smatraju protuzakonitim jer nisu usvojene pravnim putem.

Privatne tvrtke također mogu pokazivati monopolističko ponašanje i to može biti primjer de facto. U nekim slučajevima privatne tvrtke mogu postati jedina opcija u tržišnom segmentu i ograničiti pristup tržištu drugih potencijalnih dobavljača. Ovo također obično nije rezultat zakonskih pravila već višestrukih faktora poput ekonomske moći, politike cijena i drugih utjecaja na tržište

Prednosti De Facto

De facto veze imaju neke značajne prednosti u odnosu na one koje su pravno regulirane. Prvo, nije potrebno nikakvo posebno sklapanje ugovora ili zakonsko dogovaranje ili oženjenje. Stoga je de facto veza mnogo jednostavnija i brža za postizanje od nekog pravno reguliranog odnosa. Također, obiteljski životni partneri su slobodni da se rastanu kad god to žele bez ikakvih pravnih postupaka.

Nedostaci De Facto

Kao i sve druge vrste veze, ima i nedostatke. Prvo, de facto veza nema jasne pravne granice koje reguliraju obaveze i odgovornosti unutar veze. U slučaju razvoda ili razdvajanja, može biti teško dokazati prava svake strane ako postoji diferencijacija u financijskom stanju između partnerskih strana. Drugo, s obzirom na to da je de facto veza neformalna, često se teško dobiti pristup državnim uslugama kojima mogu pristupiti parovi koji su formalno sklopili brak.

See also  Što je likoricija

De facto

U pravnoj terminologiji, de facto je izraz koji se odnosi na stvari i događaje koji postoje u stvarnosti, ali koje nisu zakonski regulirane ili priznate. Prema tome, de facto predstavlja „stvarnu” situaciju koja možda ne odgovara službeno prihvaćenom standardu. Alternativni termini za de facto su praktična, faktična i stvarna činjenica.

Praksa

Praksa je izraz koji se odnosi na uobičajene postupke i akcije, a ne na zakonske propise. U usporedbi s de facto, praksa se često odnosi na situaciju koja je dugotrajna i koja je uobičajena u okruženju, a ne na nestabilnu pojavu ili događaj. U tom smislu, praktična činjenica može biti bilo što što ljudi smatraju „normalnim” unutar datog okruženja.

Faktualno

Faktualno je alternativni termin za de factio koji se odnosi na stvari i događaje koji su došli do točke da su postali neporecivi. Dakle, faktualne činjenice predstavljaju one stvari i događaje koje su tako snažne da se više ne mogu osporiti ili osporiti. U usporedbi s de facto, faktička činjenica uključuje element trajanja jer joj je potrebno vrijeme da postigne status neporecivosti.

Stvarna

Stvarno je još jedan alternativni termin za de factio koji se odnosi na objektivnu realnost situacije bez obzira na to što bi trebao biti prema službenim standardima i pravilima. Stvarne činjenice mogu biti proizvoljne i subjektivne pa čak i ako ne odgovaraju službenim standardima onih oko njih.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This