Što je dvorac balmoral

by Jun 11, 2023Putovanja0 comments

Dvorac Balmoral je nekadašnji škotski dvorac koji se nalazi u Aberdeenshireu. Dvorac je izgrađen 1856. godine za kraljicu Viktoriju i njenog supruga princa Alberta. Dvorac ima veliku povijesnu vrijednost i smatra se prekrasnim primjerom viktorijanske arhitekture. Od tada je postao središte ljetnih odmora britanske kraljevske obitelji, a danas je to jedna od najprivlačnijih turističkih atrakcija u Škotskoj.

Dvorac Balmoral je rezidencija britanske kraljevske obitelji koja se nalazi u Aberdeenshireu, Škotska. Dvorac je izgrađen 1850. godine za tadašnjeg britanskog monarha, kralja Viktora Emanuela I. Kraljica Viktorija ju je počela koristiti od 1852. godine, a njen unuk kralj Eduard VII smatrao ju je svojom omiljenom rezidencijom.

Povijest dvorca Balmoral

Dvorac Balmoral je središnji dio imanja Balmoral u Aberdeenshireu, Škotska. Imanje je bilo kupljeno od kralja Viktora Emanuela II. 1852. godine za njegovu suprugu, kraljicu Viktoriju. Kraljica Viktorija voljela je Škotsku i često se zadržavala u Balmoral Castle. Dvorac je prvotno izgrađen kao stari obiteljski dom i nakon toga preuređen i proširen u veliki dvorski dvorac po izgledu modernog gotskog stila 1855. godine po projektu arhitekta Williama Smitha. Sastojao se od jednog glavnog bloka s tri eliminirana torana na vrhu, koji su postavljeni oko glavnog ulaza i impozantne opeke i granita. Unutar glavne zgrade postojale su četiri velike sobe, od kojih su dvije bile ostave, a tri manje sobe, od kojih su dvije bile spavaće sobe, a jedna dnevni boravak s još nekoliko manjih prostorija.

Krajem 19. stoljeća Balmoral Castle postao je stalni dom britanske kraljevske obitelji koja se tamo zadržala do 1896., nakon čega je izgrađena nova palača Balmoral koja je prilagođena potrebama obitelji koja se tamo zadržava tijekom ljetnih mjeseci svake godine do danas. Dvorac je bio mračan i tamniji nego većina drugih europskih rezidencija, s izrazito rustikalnim interijerom i gotskim elementima međusobno povezanim u bogatu arhitektonsku sliku. Unutar imanja postoji više vrtova s različitim biljem i cvijećem te mnoštvo poljskih i drvenih šuma, uključujući neke od najstarijih cedarskih šuma u Velikoj Britaniji.

See also  Koji su pokloni za djevojačku

Arhitektura dvorca Balmoral

Dvorac Balmoral u Aberdeenshireu u Škotskoj je poznat kao rezidencija britanskih kraljevskih obitelji. Svoje prvo lice dobila je 1856. godine, a posljednja obnova završila se 1998. godine. Arhitektura dvorca Balmoral je tipična za škotsku viktorijansku arhitekturu 19. stoljeća, a većina njegovog izgleda i sastoji se od onoga što je postojalo prije nego što su ga preuzeli britanski vladari. Dvorac ima neo-gotiku fasadu koju je 1853. godine dizajnirao Prince Albert, suprug kraljice Viktorije, čime ju je pretvorio u tipičnu viktorijansku palaču s ukrasnim detaljima kako bi odgovarala njenom statusu i pomogla joj da se razlikuje od ostalih građevina iz tog vremena.

Kula dvorca Balmoral izgrađena je 1850-ih godina i nalazi se na sredini glavne fasade. Građena je gotičkim stilom s detaljima romantičarskih oblika i sadrži toranjske prozore na svakoj strani te četiri male kule na svakom uglu. U unutrašnjosti dvorca nalaze se različiti prostori poput glavne dvorske sobe, trpezarije, salonovne sobe te manja spavaća soba, a trenutno služi pretežito kao rezidencija britanske kraljevske obitelji za ljetovanja i vikend odmora.

Ljepota Dvorca Balmoral

Dvorac Balmoral u Škotskoj je jedan od najpoznatijih dvoraca u cijeloj Britaniji. Nalazi se na obali rijeke Dee, u srcu divlje i prelijepe škotske planine. Dvorac je već više od 150 godina kuća britanske kraljevske obitelji i dan-danas se nastavlja čuvati tradicija svoje plemićke prošlosti.

Nadaleko poznata ljepota dvorca Balmoral očarava sve koji posjete ovaj prelijepi škotski dom. Sama građevina je mješavina neoklasicizma sa elementima viktorijanskog stila. U unutrašnjosti možete pronaći gotovo svaki detalji: od sarkofaga do zidnih tapiserija i monumentalne stepenice.

Također, unutar dvora možete pronaći veliki park koji služi za rekreaciju, a površinom od 50 hektara obuhvaća predivnu zelenu livadu, gustom šumom te prekrasnim vodopadom. Ovdje možete uživati u čistom zraku, cvatu trava i ptičji pjev – savršeno mjesto da se opustite i obnovite energiju!

See also  Što su ferojski otoci

Dvorac Balmoral je jedan od najimpresivnijih dvoraca na svijetu i simbol je kraljevske tradicije u Britaniji. Stoga, ako ste ikada bili u Škotskoj, ovo mjesto bi trebalo biti na vrhu vašeg popisa obilazaka!

Dvorac Balmoral u popularnoj kulturi

Dvorac Balmoral je doslovno postao domom za kraljevsku obitelj britanske krune od vremena kada je njegovu izgradnju započeo princ Albert 1853. godine, uklonivši prethodnu zgradu koja je bila na tom mjestu. Dvorac se smatra jednom od najpopularnijih vladinih rezidencija u Ujedinjenom Kraljevstvu, što ga čini traženim motivom u popularnoj kulturi. Dvorac je bio dijelom raznih filmskih i televizijskih serija, a često se spominje i u književnim djelima. Štoviše, dvorac Balmoral postao je neka vrsta simbola povezanog s britanskom monarhijom i njenom tradicionalnom obitelji.

Filmovi poput The Queen (2006.), The Little Vampire (2000.) i Mrs Brown (1997.) sadrže scene snimljene na dvorcu Balmoralu. Isto tako, dvorac se pojavljuje i na televiziji, poput popularne serije Outlander gdje glavni likovi posjećuju dvorac i druge spomenike unutar njegovog okruženja. Neke književne djela također spominju dvorac Balmoral u svojoj radnji, poput romana Outlander autora Diana Gabaldon koja govori o putovanju kroz vrijeme između 18-og stoljeća i 20-og stoljeća. Također se poziva na Balmoral Castle i u romanu The Queen’s Secret autora Karen Harpera o životu kraljičine majke Elizabeth Bowes-Lyon.

Posjetiti dvorac Balmoral

Dvorac Balmoral u Škotskoj je luksuzna rezidencija britanske kraljevske obitelji. Smješten u prekrasnoj šumskoj okolini, dvorac Balmoral je prvi put sagrađen 1856. godine za kraljicu Viktoriju i njenog muža princa Alberta. Dvorac je izvorno bio lovačka rezidencija i proširen je tek nakon smrti princa Alberta 1850. godine. Škotland je postao obiteljski odmor za britansku vladajuću obitelj, a napravili su ga svojim domom u prosincu svake godine otkako su ga kupili.

See also  Što se smije nositi u avion ryanair

Dvorac Balmoral ima impresivnu povijest koju možete istražiti tijekom posjeta ovom prekrasnom mjestu. U dvorcu se mogu vidjeti mnogi od originalnih interijera i eksponata, uključujući sobe kraljičinih roditelja, stari namještaj i portrete, te razne druge predmete iz obiteljske povijesti. Ljudi često posjećuju dvorac Balmoral da vide namještaj i eksponate iz različitih epoha, od viktorijanskog do modernog doba.

Unutar dvorišta možete se diviti prekrasno održavanim vrtovima s mnogim cvjetnim grmovima, uključujući royal dells, royal garden i royal glade; sve su to zasađene da slavi princ Albertov odlazak 1861. godine. Ovi vrtovi donose miran osjećaj ovom prekrasnom mjestu i čine ga savršenim za opuštanje, razgledavanje i fotografiranje.

Posjetite dvorac Balmoral kako biste iskusili pravo britansko iskustvo u Škotskoj i dobili jedinstven pogled na obiteljski dom britanske kraljevske obitelji!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This