Što je dvorac erdody

by Jun 11, 2023Putovanja0 comments

Dvorac Erdödy u Krapini u Hrvatskoj je barokni dvorac izgrađen u 17. stoljeću za grofove Erdödy. Nalazi se na brdu nad rijekom Slunjčicom, visoko iznad Krapine. To je jedinstvena arhitektonska i umjetnička spomenica koja je trenutno u vlasništvu obitelji Erdödy. Dvorac se sastoji od glavne kule, dvije bočne kule, manastira i dvorišta s kapelom.

Dvorac Erdödy je barokna vila iz 17. stoljeća koja se nalazi u Hrvatskom Zagorju. Dvorac izgrađen je po nalogu grofa Janka Erdödyja, a arhitektura dvorca je utjecajna i prepoznatljiva. Dvorac se sastoji od palače, parka i drugih objekata koji su se nalazili u okruženju dvorca. Danas je dvorac postao muzej i kulturni centar te posjetitelji mogu vidjeti impresivnu zbirku povijesnih artefakata.

Povijest Dvorca Erdödy

Dvorac Erdödy se nalazi u Donjem Miholjcu, u Nacionalnom parku Kopački rit. Gradnja dvorca je počela 1690. godine na mjestu ranijeg tvrđavskog utvrđenja, koje je izgrađeno 1526. godine za obranu od Turaka. Dvorac je sagrađen u baroknom stilu i ima veličanstveni dvorišni trg i okružene zidove s triju strana. U unutrašnjosti dvorca nalaze se prostorije s povijesnim lusterima, freskama i dragocjenim tepisima.

Dvorac Erdödy pripadao je obitelji Erdödy od 1725. do 1945. godine, a nakon toga postao je imanje države. Dvadesetih godina 20. stoljeća bio je u vlasništvu jedne obitelji iz Njemačke koja ga je kupila od vlade Mađarske. U Drugom svjetskom ratu dvorac je oštećen i tokom poslijeratnih godina bio zapušten do 1953., kada su ga vratili obitelji Erdödy. Obitelj Erdödy vratila se u Donji Miholjac 2003., a 2013., održana su proslave 400-godišnje obljetnice gradnje dvorca.

See also  Što je split milna

U posljednjih nekoliko desetljeća, Dvorac Erdödy postao je popularno mjesto za romantične vjenčanja i druge prigodne događaje, te mjesto kulturnih i umjetničkih događaja u ljetnim mjesecima. U dvorištu se nalazi knjižara, galerija slika i mali restoran gdje možete probati tradicionalna mađarska jela poput gulaša ili paprikaša. Također, možete posjetiti muzejske sobe s povijesnom umjetnošću, te malen arboretum sa stablima čempreza, oraha i smreka.

Danas su gosti posebno dobrodošli da istraže prekrasne okolne šume Kopačkog rita šetajući oko dvorišta ili organizirajući kanu-izlete po Kopačkom kanalu ispod Dvorca Erdödy-ja; omogućeno im je da istraže bogatu floru i faunu ovog jedinstvenog dijela Hrvatske prirode!

Dvorac Erdödy

Dvorac Erdödy je barokni dvorac smješten u blizini grada Varaždina u središnjoj Hrvatskoj. Dvorac je izgrađen 1720. godine od strane obitelji Erdödy, koja je bila jedna od najutjecajnijih obitelji u Hrvatskoj tijekom 18. stoljeća. Dvorac je sagrađen na lokaciji prethodne utvrde, koja se datira još iz 14. stoljeća, te se nalazi na visoravni Blatnice koja vodi do rijeke Drave. Dvorac Erdödy je jedan od najpoznatijih baroknih dvora u Hrvatskoj i smatra se znamenitosti ovog područja. Do danas su očuvane mnoge karakteristike barokne arhitekture, kao što su monumentalne portale i lijepo uređeni parkovi oko dvorca.

Danas je dvorac dom Muzeju Varaždinske županije, koji pruža posjetiteljima priliku da se upoznaju s bogatom poviješću regije i njenom povezanosti sa obitelji Erdödy. Na muzeju se mogu vidjeti brojne umjetnine i eksponati iz različitih razdoblja povijesti, od starih predmeta do modernih umjetničkih djela. U sklopu muzeja postoji i knjižnica s bogatim izborom knjiga iz svih područja znanosti koja služi istraživačima i studentima za usavršavanje svojih znanja o regiji i obitelji Erdödy.

Kako doći do Dvorca Erdödy?

Dvorac Erdödy se nalazi u selu Veliki Tabor u blizini grada Slunja u Hrvatskoj. Postoji nekoliko mogućnosti kako doći do Dvorca. Najjednostavniji način da se stigne do dvorca je automobilom. Vožnja automobilom iz Zagreba prema Slunju traje oko sat vremena, a od Slunja je još oko pola sata vožnje do dvorca. Također postoje i autobusne linije iz Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj koje stižu do Slunja, ali ćete morati koristiti taksi da biste stigli od autobusne stanice do Dvorca Erdödy.

See also  Što su baraćeve špilje

Ako volite planinariti, možete se pješice popeti na brdo Goli Vrh gdje se nalazi Dvorac Erdödy. Ovo putovanje je otprilike 15 km duge šetnje koja traje oko 4 sata od Slunja, ali može biti zabavno ako ste ljubitelji planinarenja i aktivnih sportova.

Također možete iskoristiti brod i krenuti šetnjom obalom rijeke Kupa od Svetog Roka prema Velikom Taboru. Putovanje traje oko 2 sata, ali ćete morati malo istražiti jer postoje mnoge uske luke gdje brodovi obično zastaju da bi passangerima omogućili da se prikrcaju na brodove.

Atrakcije u Dvorcu Erdödy

Dvorac Erdödy je smješten u malom gradu Dražica, u blizini Zagreba. Smješten je na prekrasnoj lokaciji, idealnoj za posjetitelje koji traže mir i tišinu. Dvorac se smatra najstarijim povijesnim spomenikom u Hrvatskoj i nudi mnoštvo zanimljivih atrakcija. Posjetitelji mogu prošetati po parku dvorca, a tu je i vrt s prekrasnim cvijećem. U dvorcu postoje također muzejske postavke sa starim slikama i predmetima iz obitelji Erdödy, kao i knjižnica s knjigama iz 16. stoljeća. U dvorcu se nalazi i mala škola glazbe koja nudi tečajeve glazbenog obrazovanja.

Atrakcije oko Dvorca Erdödy

Dvorac Erdödy okružen je prekrasnom prirodom koja pruža mogućnosti za razne outdoor aktivnosti poput planinarenja, trčanja ili vožnje bicikla po stazama okolnih brda. U blizini su također i brojni mali restorani koji nude domaću hranu, a tu su i vinarije koje nude različite vrste hrvatskih vina. Posjetitelji također mogu posjetiti neke od lokalnih muzeja, poput Muzeja grada Zagreba ili Starog grada Koprivnice. Ako žele doživjeti pravo hrvatsko iskustvo, posjetitelji se također mogu uputiti u jedan od mnogih seoskih domova diljem Hrvatske gdje će dobiti priliku da probaju autentične hrvatske specijalitete.

Dvorište Dvorca Erdödy

Dvorište Dvorca Erdödy u Varaždinu je jedno od najbolje očuvanih i najljepših dvorišta u Hrvatskoj. Ovaj povijesni dvorac iz 17. stoljeća uživa se i danas kao mjesto za razne zabave i događanja. Dvorište je okruženo arkadama, vrtom, fontanom i stazama za šetnju, a nalazi se u središtu Varaždina. Također je savršeno mjesto za razgledavanje povijesnih znamenitosti iz 17. stoljeća.

See also  Što je tuškanac zagreb

Koncerti

U Dvorcu Erdödy održavaju se česti koncerti glazbe iz svih vremenskih razdoblja, od baroka do suvremenih glazbenih izvedbi. Čak se održavaju i jazz koncerti na dvorištu. Koncerti se obično održavaju tijekom ljetnog perioda, gdje posjetitelji mogu uživati ​​u prekrasnom ambijentu dvorca i slušati glazbu uz pogled na prekrasno okruženje.

Razgledavanja

Posjetitelji Dvorca Erdödy imaju priliku upoznati bogatu povijest ovog mjesta tijekom posjeta objektima poput soba s portretima obitelji Erdödy, stare opreme i predmeta te prekrasnih parkova koji okružuju dvorac. Razgledavanja češće traju sat vremena do sat vremena i pol te su prilika da se posjetitelji upoznaju sa slikom obitelji Erdödy te svim dragocjenim predmetima koji još uvijek postoje od 17-stoljetnog dvorca.

Zabave

Dvorište Dvorca Erdödy također je savršeno mjesto za razne druge događanja poput plesnih večeri, noćnih proslava, tematskih večeri, outdoor filmova itd. Ovi događaji nude nezaboravnu atmosferu koja će savršeno dopuniti Vaš boravak u Varaždinu!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This