Što je postira brač

by Jun 20, 2023Putovanja0 comments

Što je postira Brač? Postira je malo mjesto na otoku Braču u Dalmaciji. Smještena je uz samu obalu Jadranskog mora i poznata je po svojim prekrasnim plažama i malim uvalama. Postira je ruralna lokacija sa trgovinama, kafićima, restoranima i malim obrtima. Njega krase uske ulice i starinske kamene kuće, a njegovi stanovnici žive uglavnom od ribarstva, turizma i poljoprivrede.

Postira je mjesto u Primorsko-goranskoj županiji na otoku Braču. Smješten je na sjeverozapadnom dijelu otoka, udaljen od Supetra 7 km, od Splita 45 km i od Makarske 27 km. Postira je poznato turističko mjesto s prekrasnim plažama, kafićima, restoranima te širokim raznolikim smještajem.

Gdje se nalazi Postira?

Postira je malo mjesto u zapadnoj Dalmaciji, smješteno na otoku Braču. Nalazi se na sjeverozapadnoj strani otoka, s prekrasnim pogledom na otvoreno more i okolna ostrva. Postira je poznata po svom mirnom rivijeru i lokalnim gastronomskim specijalitetima. Mjesto je smješteno u uvali, što mu daje miran i tiši ambijent. U blizini se nalaze brojne plaže, koje su idealne za opuštanje i sunčanje. Postira nudi različite aktivnosti za obitelji i parove, od spora do vožnji čamcem. U malom mjestu nalaze se brojni barovi i restorani koji nude autohtonu hranu i piće iz regije, kao što su jastozi, riba iz mora te tradicionalni gulaš od junećeg mesa. Postira ima bogatu povijest koja seže stoljećima unatrag i možete vidjeti tragove tih davnih vremena u lokalnim muzejima te crkvama koje su sagrađene još prije nekoliko stoljeća. Također možete vidjeti stare gradove s ostatcima utvrda iz 17. stoljeća te razgledati brodove starog tipa koji su još uvijek u funkciji.

Postira je idealno odredište za one koji traže miran odmor uz prekrasne plaže, autohtonu hranu te historijske znamenitosti.

Kultura i značajnost Postire

Postira je malo naselje u Dalmaciji, smješteno na obali Jadranskog mora. Nalazi se u središtu otoka Brača i poznat je kao ‘Srebrno mjesto’. To je jedan od najstarijih dalmatinskih gradova, nastao još prije 5. stoljeća. Postira ima izuzetnu kulturnu značajnost, jer je bila sjedište mnogih slikovitih crkava i samostana. Jedan od najpoznatijih je crkva Gospe od Anđela, sagrađena 15. stoljeća, a preuredena je 18. stoljeća. Također ima i nekoliko znamenitosti poput tvrđave iz 16. stoljeća koja se nalazi u središtu grada te starog kamenog mostića koji povezuje obale dvije rijeke u blizini grada.

See also  Koji je glavni grad portugala

Postira je poznata po svom bogatom folklornom naslijeđu i tradicionalnoj folklori koja se održava na Festivalu narodnih pjesama i igara svake godine u lipnju. U Postiri također možete pronaći mnoge zanimljive muzejske eksponate koji govore o bogatoj prošlosti gradske obitelji te o nekim od najpoznatijih lokalnih umjetnika među kojima su Šime Vučetić, slikar Josip Račić te hrvatski skladatelji Luka Sorkočević i Ivan Zajc. Svi ti dijelovi čine Postiru jedinstveno i lijepo mjesto za posjetiti i istražiti svoju bogatu prošlost.

Prirodne ljepote Postire

Postira je malo mjesto u Dalmaciji koje je poznato po svojoj nesvakidašnjoj ljepoti. Okružen netaknutom prirodom sa stijenama, morem i šumama, Postira je idealno mjesto za odmor i uživanje. Svi koji odluče posjetiti ovu prekrasnu destinaciju bit će ugodno iznenađeni svim što ima za ponuditi.

Postira sadrži pješčane plaže okružene borovom šumom i netaknutim prirodnim okolišem. Tu ćete pronaći idealne uvjete za sunčanje, plivanje i druge aktivnosti na otvorenom. U blizini plaža nalazi se i obala rta Marjan koja nudi nezaboravnu panoramsku pogled na more i okolna područja.

Posjetitelji se mogu veseliti pogledima na ribarske brodove koji se kreću unutar luke te impresivnoj staroj crkvi Sv. Martina koja se nalazi u srcu mjesta. Postira također obiluje pristupačnim ribolovnim mjestima, a ribari će ovdje pronaći idealne uvjete za ulov velikih morskih riba poput skobalja, tune i orade.

U Postiri možete istražiti sve lokalne znamenitosti ili provesti dan na jedrenju ili surfanju. Tu su također restorani, barovi i trgovine koji nude raznovrsnu hranu te druge usluge. U svakom slučaju, odmor u Postiri bit će nezaboravno iskustvo puno prirodnih ljepota, topline domicilnih stanovnika te svih drugih atrakcija koje ovo prelijepo dalmatinsko mjesto ima za ponuditi.

See also  Što je potrebno za ljetovanje u hrvatskoj

Sv. Juraj

Sv. Juraj je crkva koja se nalazi na obroncima brda Mokalo u Postiri, udaljena nekih 300 metara od centra mjesta. Nalazi se sjeverno od glavne ceste i predstavlja sjecište putova koji vode do svih dijelova otoka Brača. Ova prekrasna crkva izgrađena je u gotičkom stilu, a nalazi se na mjestu gdje je prema legendi živio sveti Juraj. U unutrašnjosti te crkve nalaze se freske iz 14. stoljeća i pripadajući grobovi koji su još uvijek u jako dobrom stanju zaštite.

Pokrivena tržnica

Pokrivena tržnica u Postiri predstavlja tradicionalni dio gradske arhitekture i datira još iz 16. stoljeća. Smještena je na glavnom trgu grada, a ovdje možete pronaći razne proizvode od lokalnih proizvođača, poput ribe, voća i povrća, masline, medova i vina te raznih lokalnih delicija poput jela od sardina ili maslinovog ulja. U blizini tržnice postoji također i nekoliko malih dućana gdje možete pronaći razne suvenire koje će vas podsjetiti na vaš boravak u Postiri.

Mali muzej Blaca

Mali muzej Blaca smješten je unutar starog franjevačkog samostana Blaca koji se nalazi nekih 10 kilometara južno od Postire. Muzej se sastoji od tri zgrade: stare kuhinjske sobe, stare biblioteke te prostorije sa starim alatima koje su služile drevnim redovnicima za nastavak njihovih istraživačkih radova tokom 16. i 17. stoljeća.

Plaza Stari Grad

Plaza Stari Grad smještena je posred gradskog područja Postire i predstavlja idealno mjesto za šetnju pored mora te zabavu do dugo u noć sa raznovrsnom umjetničkom scenom koja privlači brojne posjetitelje godinama unazad. Plaza nudi veliki broj barova, caffe-barova i restorana gdje možete pronaći hrvatsku tradicionalnu hranu poput čevapa ili pleskavice te veganska jela po izboru.

Zanimljivosti o Postiri

Postira je malo mjesto smješteno na sjeveru otoka Brača u Dalmaciji, na samom rubu Bastine. To je prvi put spomenuto 1334. godine i poznato po svojoj lijepoj prirodi, pogledu na more i stoljetnoj tradiciji ribarstva. Postira ima bogatu kulturnu povijest, a kroz nju seže u davne vremene.

See also  Što je albanija ljetovanje

Postira je dom za neke od najpoznatijih tradicionalnih zanata u Dalmaciji, kao što su pletenje i obrt. U mjestu se nalazi nekoliko obrtničkih radionica gdje se proizvode tkanine, keramika, drveni predmeti i slično. Tradicionalna dalmatinska arhitektura još uvijek održava svoju ljepotu, uključujući starinski kameni most preko rijeke Povlja te tipične dalmatinske kamene kuće sa terasama i vrtovima punim borovih stabala.

U Postiri postoji jedan od najstarijih crkava na Braču – Crkva sv. Luke iz 1334. godine koja još uvijek stoji usred sela sa svojom prekrasnom fasadom od bijelog vapnenca i tradicionalnog stila gradnje srednjevjekovne crkve. Unutrašnji prostor crkve izrađen je od tamnih drvenih stupova, a unutrašnji zidovi su obloženi šarenim freskama iz 15 stoljeća, što čini ovaj hram još impresivnijim iznutra nego izvana.

Nedaleko od Postire nalazi se Risika – malo ribarsko mjesto sa dugom tradicijom ribarstva i jedinstvenim arhipelagom od preko 20 otoka smještenih duž obale Jadranskog mora. Ovdje možete pronaći veliku raznolikost riba i morskih životinja te posjetiti velebne plaže sa bistrim bistrim morem i stjenovitim obalama s lijepim pejsažima. U Risici možete istražiti podvodnu arheologiju ili se jednostavno opustiti na plažama okruženoj prirodnom ljepotom okolnog područja te uzivati u tipicno dalmatinskom mediteranskom okruzenju.

Postira je idealna destinacija za one koji traze mirnu atmosferu bez guzve velikih turistickih destinacija ali sa puno toga za vidjeti oruzano starinskih arhitektura, prelijepih plazha te bogatstvo istoriskih sadrzaja ove male ali veoma posebne dalmatinske opcine.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This