Što je ergela đakovo

by Jun 11, 2023Putovanja0 comments

Ergela Đakovo je poznata po uzgoju i prodaji konja lipicanaca. Nalazi se u gradu Đakovu, u Slavoniji u Hrvatskoj, a osnovana je 1874. godine. Godišnje se napravi oko stotinu i pedeset konja lipicanaca, što je za razliku od mnogih drugih ergela diljem Europe.

Ergela Đakovo je ustanova koja se bavi uzgojem konja. U Ergeli Đakovo nalazi se i vještačka oplodnja te postoji mogućnost kupovine i prodaje konja.

Povijest Ergele Đakovo

Ergele Đakovo je prvi put spomenut 1244. godine kada je kralj Bela IV osnovao franjevački samostan. Tada se na tom mjestu nalazio mali gradić sa crkvom i nekoliko stanova. Međutim, tijekom stoljeća, grad je postao značajno veći, a njegova povijest se isprepliće s poviješću Hrvatske u cijelosti. U 15. stoljeću grad je postao dio Hrvatske, a u 16. stoljeću bila su pod vlašću Austrije. Tada su izgradili zidinu za obranu i grad se povećao i proširio svojim teritorijem. U 18. stoljeću, Ergele Đakovo je postala središte kulture i glavno mjesto opatije Đakovačke biskupije koja je imala veliki utjecaj na veliku okolicu.

U 19. stoljeću grad se još više utjecao, a tokom Prvog svjetskog rata Ergele Đakovo je bio jedno od glavnih uporišta austrijskih snaga u regiji. Godine 1924., grad se pripojio Kraljevini SHS i tako postala dio Jugoslavije do Drugog svjetkog rata u kojem su ga okupirali nacističke snage 1941., ali ipak su oslobođeni 1945.. Poslijeratna godina donosi nove promjene pa se Ergele Đakovo priključilo Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji sve do njenog nestanka 1991., kada su ga pripojenju Republike Hrvatske.

See also  Koje su sve županije u hrvatskoj

Danas Ergele Đakovo slavi svoju bogatu povijest i tradiciju te se smatra poznatim turističkim destinacija u regiji zbog broja muzeja, crkvi i drugih historijskih znamenitosti diljem grada. Također ima bogatu kulturno-umjetničku scenu koja privlači lokalne umjetnike, ali i posjetitelje iz cijele regija da posjetite ovaj preludni grad u srcu Slavonija..

Što se trenira na Ergela Đakovo?

Ergela Đakovo je sportski kompleks koji se nalazi na lokaciji u gradu Đakovo, Hrvatska. Nudi širok spektar različitih sportova i aktivnosti za sve uzraste. Glavni sportovi koje se treniraju su košarka, odbojka, rukomet, atletika i futsal.

Ergela također nudi jahanje za djecu i odrasle, tenis i druge sportske aktivnosti poput trčanja, biciklizma, penjanja na stijenu i joga. Postoji također malo igralište za djecu koja mogu igrati razne igre poput skrivača, malog nogometa ili bacanja frisbija. Također postoje profesionalne instrukcije za sve ove sportove.

U Ergela Đakovo postoji i fitness centar koji pruža usluge vježbanja za sve uzraste. Fitness centar ima opremljenu salu za vježbanje sa modernim opremama poput spravica za vježbanje, trbušnjaka, steperica i sl. Tu su također dostupni profesionalni instruktori koji mogu pomoći da se postignu željeni rezultati u svakodnevnom vježbanju.

Također postoje razne sportske lige i natjecanja koja se održavaju na Ergeli Đakovo tokom godine, a većina njih je dostupna svim dobnim skupinama. Također postoje mnoge organizirane sportske aktivnosti kao što su turniri u stolnom tenisu ili turniri u odbojci na plaži. Dodatnih informacija o svim ovim dogadjajima možete potražiti na web stranicama Ergela Đakovo.

Koliko košta ulaznica na Ergelu Đakovo?

Ulaznice za Ergele u Đakovu dostupne su po različitim cijenama ovisno o vrsti ulaznice. Postoje posebne ulaznice za šetnju, vožnju biciklom, vožnju konjem, kamperima ili avionima. Osim toga, cijene se mogu razlikovati i prema vremenu i sezoni. Šetnja je najjeftinija opcija, s cijenom od 15 kn za dnevni ulazak. Ako se odlučite za vožnju biciklom ili konjem, cijena iznosi 25 kn po osobi dnevno. Cijena ulaznice za kampere i avione je 45 kn po osobi po danu. Ulaznice se mogu kupiti u prodavaonici na samom Ergelu ili putem interneta.

See also  Što je kopenhagen

Uz to, postoji i godišnja ulaznica koja vrijedi do isteka tekuće godine. Godišnje ulaznice stoje 150 kn za šetanje ili 250 kn za biciklizam ili jahanje konja. Za one koji žele ostati duže vrijeme, postoje mjesečna i godišnja ulaznice za kampere i avione. Mjesečna ulaznica stoji 350 kn po osobi, dok godišnja stoji 1500 kn po osobi.

Koji su termini održavanja utrka na Ergeli Đakovo?

Ergela Đakovo održava utrke tijekom cijele godine, od travnja do listopada. U svibnju se održavaju “Utrke četvrtka”, koje se sastoje od šest utrka u trajanju od dva tjedna, a potom se slijedi 10-dnevni raspored “Utrka subote”. Svaka utrka na Ergeli Đakovo započinje u 13:00 sati i završava oko 15:00 sati. Osim toga, svake godine u lipnju se održavaju “Utrke ponedjeljka” i “Utrke petka”. U srpnju i kolovozu se svake godine održavaju “Utrke srijede” i “Utrke nedjelje”. U rujnu se organizira utrka ‘Đakovački trk’, koja je najduža utrka u rasporedu. Trči se 7-8 kilometara te traje tri sata. Na kraju godine, u listopadu, Ergela organizira još jednu posebnu utrku – ‘Utrku Kralja’. Ova posebna utrka predstavlja završetak trkalačkog sezone na Ergeli Đakovo.

Sve ove utrke organizirane su prema međunarodnim pravilima i reguliranima su Fédération Équestre Internationale (FEI). Svi pojedinci moraju biti registrirani kako bi sudjelovali na ovim trkama te provjeriti da li imaju potrebne dozvole prije nego što počnu trčati.

Kako doći do Ergele Đakovo?

Ergelu Đakovo možete lako pronaći u Slavoniji, u istočnoj Hrvatskoj. To je malo mjesto koje se nalazi uz rijeku Bosut i smješteno je na nekoliko kilometara od grada Đakova. Postoji nekoliko načina da se dođe do Ergele Đakovo, ovisno o tome gdje se nalazite.

See also  Koji su pokloni za djevojačku

Ako ste blizu, možete se kretati automobilom ili autobusom. Ako ste daleko, možete letjeti zrakoplovom ili vlakom. Zračna luka Zagreb i glavni kolodvori su dobre opcije za putovanje u tom smjeru; Međutim, ako ste blizu grada Osijeka, postoji i linija autobusa koja vozi prema Ergli Đakovu.

Putovanje automobilom je najjednostavniji način da stignete tamo; međutim, postoje i drugi načini putovanja ako želite iskoristiti priliku da vidite više Slavonije tijekom putovanja. Možete organizirati ture iz Osijeka ili još bolje – obaviti cjelodnevnu turu uz pomoć turističke agencije iz Zagreba!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This