Što je Graz je grad u Austriji koji se nalazi na sjeveroistoku zemlje. S oko 300.000 stanovnika, Graz je drugi najveći grad Austrije i glavni grad pokrajine Štajerske. Grad je poznat po bogatoj povijesti, kulturi i umjetnosti te gradu daje raznolikost i izvrsne turističke atrakcije.

Graz je glavni grad Austrije, nalazi se u istočnoj Austriji i smatra se jednim od najljepših i najznačajnijih gradova u državi.

Povijest Graza

Graz je glavni grad austrijske županije Styrije i nalazi se na obali rijeke Mur. Poznat je po svojoj visokoj kulturi, bogatoj povijesti i prekrasnim krajolicima. Prvi spomenovi o Grazu potječu iz 4. stoljeća prije Krista, no prve zabilježene naseljenike u blizini Graza su Rimljani, koji su tu dolazili u 2. stoljeću prije Krista i nazivali se Camuntum. U tom razdoblju bila su to malena naselja koja su se uglavnom bavila poljoprivredom i ribarstvom. S vremenom je Camuntum postao važan vojni centar, a od 4. stoljeća poslužio je kao utvrđeni grad koji je bio poznat kao Gradec. Gradec je postao važno trgovište u regiji i uskoro postao jedno od najutjecajnijih središta Austrijske monarhije.

U 12. stoljeću Graz se proširio i dobio pravo grada te se tako počelo poistovjetiti s modernim gradom današnjice. Tada je Graz imao čvrste zidine koje su ga štitile od napada drugih stranačkih sila, a u 16. stoljeću dobio je još veću snagu pod vladavinom Habsburgovaca koja se zadržala sve do 19. stoljeća. U tom periodu Graz je postao jedno od najvažnijih političkih, ekonomskih i kulturnih središta Austrijske monarhije te međunarodno priznat centar izobrazbe, filozofija te sveučilište osnovano 1811 godine.

Trenutno Graz predstavlja jedan od glavnih turističkih destinacija u Austriji te ima veliki broj lokalnih atrakcija poput Karl Frano Azaretta muzeja, Burgtheater Glavne pozornice, Crkve sv. Trojstva i mnogih drugih historijskih znamenitosti.. Osim toga, Graz nudi različite festivalske događaje poput Styrish Musikfest Wochen-Austrian Music Festival and Festival of Lights & Visual Effects-International Light Art Festival te široku paletu restorana i barova popularnih među turistima svih generacija.

See also  Što je potrebno za grčka putovanja

Graz također ima puno tradicionalne arhitekture pa se može reći da predstavlja savršen spoj modernog svijeta sa starim tradicionalnim oblicima života u austrijskoj provinciji Styriji ispunjenoj povijesnom ljepotom koja privlači milione turista godišnje diljem svijeta .

Znamenitosti u Grazu

Graz se nalazi u Austriji i smatra se jednim od najljepših gradova u Europi. Grad je prepun znamenitosti koje pružaju nevjerojatne vidike na staromodi arhitekturu i modernu kulturu. Jedna od glavnih znamenitosti u Grazu je Schlossberg. Ovo je stara tvrđava koja se nalazi samo nekoliko minuta hoda od centra grada. Najbolji način da vidite Schlossberg je da se popnete na Uhrturm, stari satni toranj iz 17. stoljeća koji se nalazi na vrhu brda. Tu možete uživati u predivnom pogledu na cijeli grad.

Druga znamenitost koja stoji ispred Stadtausse, glavnog trga, jest Uhrturm ili Stara satna kula iz 18. stoljeća. Kula ima tri kata i pozlaćene kugle s lukovima i satom sa strane prema trgu. Glavni trg također nudi neke od najimpresivnijih arhitektonskih dizajna, posebno Herrengasse sa impresivnim baroknim fasadama i kockastim oblicima Grazer Hofburg-a.

Još jedna atrakcija koja bi trebala biti na listi obilazaka je Landeszeughaus (Državno oružarno). Ovo je muzejska zgrada iz 16.-17. stoljeća u kojoj možete posjetiti postojeću oružaru, a tu su i impresivne muzejske postave s mnoštvom stare opreme za ratovanje.

Uz ove već spomenute znamenitosti, Graz ima još mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima, poput opernih i baletnih predstava te brojnih restorana, barova i pubova te šoping centara gdje možete pronaći savršeni suvenir da podsjetite na vaš boravak u ovom prekrasnom gradu!

Gastronomija u Grazu

Graz je glavni grad austrijskog županije Steiermark. Smatra se jednim od najljepših i najzanimljivijih gradova u Europi. Gastronomija u Grazu je vrlo raznolika i obuhvaća lokalne kuhinje iz cijele Austrije, ali i tipična jela iz mnogih zemalja diljem svijeta.

U Grazu ćete pronaći prekrasne restorane, kafiće i bistrove koji nude nevjerojatan izbor gastronomskih specijaliteta. Restorani su uglavnom smješteni na malim trgovima ili u starim trgovačkim četvrtima, a neki od najpoznatijih restorana su Lendplatz-Markt i Schlossberg-Keller. U ovim se restoranima mogu pronaći tradicionalni austrijski specijaliteti poput Wiener Schnitzela, gulaša s knedlama ili pikantnih kobasica – Käsekrainer. Osim tradicionalnih austrijskih jela, postoje i razne internacionalne specijalitete poput tjestenine, rižota, sushi-a ili mesnih jela s roštilja.

See also  Napadi morskih pasa u jadranu

U Grazu se možete okrepiti s nekim od prekrasnih slastica koje nude lokalni slastičari. Popularna slastica je apfelstrudel, koja se sastoji od tankog tijesta punjenog jabukama i pekmezom te poslužena s vanilinom slagom ili sladoledom. Također možete probati popularnu vrstu torte poznatu pod nazivom Salzburger Nockerln – vrhunska mješavina biskvita, šlagova te šumskih plodova koja je obilno posuta brašnom.

Kada planirate putovanje u Graz ne možete propustiti pravo iskustvo degustacije vina! Tokom godine se održava veliki broj festivala vina gdje možete probati različite vrste vina po pristupačnim cijenama. Iako su mnoge regije Austrije poznate po proizvodnji visokokvalitetnih crvenih vina, postoje i druge regije koje proizvode odlična bela i rose vina koja će vas oduševiti okusom.

Kulturne manifestacije u Grazu

Graz, glavni grad Steiermarka je mesto bogato kulturnim manifestacijama. Postoje razne godišnje manifestacije za obavezno posetiti. Jedna od najpoznatijih je Styriarte, koja se održava još od 1994. godine. Styriarte je međunarodna manifestacija koja okuplja izvođače iz celog sveta i nudi bogat program različitih muzičkih žanrova, od klasične muzike do kantautora i modernog popa. Druga popularna manifestacija je Grazer Schlossbergfestwoche, koja se održava svake jeseni na dvorištu Schlossberg-a. U njoj ćete naći sve od koncerata do sajmova knjiga i šoueva. Tu su takođe i druge zabavne aktivnosti za sve uzraste, uključujući dječji park sa igračkama, dečijim atrakcijama i animatorima.

Graz takođe ima veliki broj festivalskih programa tokom cele godine: La Strada Festival of Street Arts privlači ljubitelje ulične umjetnosti, a Junifest nudi izložbe slika, plesni program i razgledanje grada. Osim toga, postoji još nekoliko festivalskih događaja u Grazu: Kulturhauptstadt Europas 2003 je bio prvenstveno usmeren ka promociji kulture i obuhvatao je brojne događaje tokom cele godine; Dana otvorenih vrata – Weinfest Burgenland pružio je gostima priliku da istražuju tradicionalnu vinsku kulturu; Internationales Musikfest Graz nudi jedinstvenu priliku da se upozna sa svetom muzike; Festival Helmut-Qualtinger-Tage donosi brojne predstave pozorišta; I naravno, Jazzfestival Graz privlačio je fanove jazz muzike svake godine od 1967. godine.

See also  Što je tržnica osijek

Graz privlači ljubitelje kulture širom sveta pa ne čudi što su najpopularnije manifestacije veoma posetile. Ako planirate da posetite Graz, možete biti sigurni da ćete uvek naći nešto interesantno za videti ili čuti!

Turističke atrakcije Graza

Graz je glavni grad Štajerske, jedne od devet saveznih zemalja Austrije. Grad je poznat po svojim povijesnim znamenitostima, uključujući nekoliko vrtova i parkova, plus nekoliko zabavnih aktivnosti. Glavne turističke atrakcije Graza uključuju Schlossberg, Burgruine Hartenberg i grazer Kunsthaus.

Schlossberg je brdo u srcu grada Graza i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija. Postoji mnogo staza za hodanje ili vožnju biciklom po brdu, plus vidikovac na vrhu gdje se mogu vidjeti prekrasni pogledi na grad. Na strmi su brdu smještene stare kule i obrambene zidine koje datiraju iz 15. stoljeća, te glavna utvrda koja sadržava obilazak povijesnih muzeja i galerija.

Burgruine Hartenberg je drevna tvrđava smještena na rubu Graza koja se spušta prema Dunavu. Tvrđava datira još iz 1100-ih, a danas se može posjetiti u sklopu obilaska kojeg organiziraju lokalne ture. U prostranom dvorištu tvrđave postoje brojne staze za šetanje i divljenje prekrasnoj prirodi oko sebe.

Grazer Kunsthaus je umjetnička galerija otvorena 1972., a nalazi se u blizini starog dijela gradske jezgre Graza. Galerija ima bogatu ponudu umjetničkih djela različitih stilova i epoha, uključujući renesansne skulpture, barokne slike i modernističku keramiku. Uz stručno vodstvo galerije također se može posjetiti moderno postavljen muzej suvremene umjetnosti s radovima velikih austrijskih umjetnika kao što su Gustav Klimt i Egon Schiele.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This