Što je mrkva? Mrkva je povrće iz obitelji korijenastog povrća. Ona ima žutu ili narančastu boju i dugu, usku i tanju glavu. Ponekad se naziva i “narančasta šargarepa”. Mrkvu ljudi jedu kuhanu, svježu ili u salatama.

Mrkva je povrtnica iz porodice mrkvovki. To je duguljasto, žućkasto povrće sa šiljatim vrhom i sjajnom kožom.

Botaničke značajke mrkve

Mrkva je duguljasto povrće s blago zaobljenim vrhom. Nalazi se u obliku cijelih korijena ili rezanog, suhog i prašnastog. Plodovi su pločasti, jajoliki ili četverokutni, a boja može biti od žute do crvenkaste i ljubičaste. Mrkva ima gustu kožicu i bijelu mesnatu unutrašnjost. Ima cilindrični oblik, može biti dugačka i tanja ili kraća i deblja. Glavna značajka mrkve je njezina bogata nutritivna vrijednost. Visok je u vitaminima A, C i K te različitim mineralima poput kalija, magnezija i kalcija. Sadrži također visoke količine karotenoida, organskih spojeva s antocijanima i drugim antioksidansima. Također sadrži folnu kiselinu koja pomaže u prevenciji anemije. Mrkva je bogata vlaknima koja olakšavaju probavu te pomažu regulaciji metabolizma glukoze i lipida u krvi.

Mrkva se može jesti sirova ili se može pržiti, peći ili dodati u juhe i salate. Također se može dodati u smoothieje, peciva ili čak pripremati na drugačiji način poput fermentacije ili slanja. Zbog svoje nutritivne vrijednosti mrkvi je preporučena svima bez obzira na dob ili prehranu osobe te doprinosi održavanju zdravog životnog stila tako da bi trebalo biti dio svakodnevne prehrane svake osobe.

Kako mrkva raste?

Mrkva je jedna od najpopularnijih i najzdravijih povrća koja se koristi u prehrani. U principu, mrkve rastu iz sjemena koje se sije u tlo. Sjeme se sije u tlo na dubini od nekoliko centimetara, obično od pet do deset centimetara. Nakon što se sjeme posadi, počinje rasti uz potporu snage sunca, vlage i hranjivih tvari iz tla. Za najbolji uspjeh mrkve treba redovito zalijevati i unositi hranjive tvari u tlo poput gnoja ili stajskog mulja. Kada je višak vode ispario neophodno je olabaviti zemlju oko biljke da omogući ventilaciju i prodor svjetla. Kada biljka napokon naraste dovoljno dugo, možemo je saditi izvan zemlje da bi još više narasla. Pripremljenost mrkve da bude jedena može se provjeriti lako pritiskom prsta na površinu mrkve; ako je meka, to znači da je spremna za jelo!

See also  Kako se rade najbolji uštipci sa tikvicama

Nutritivne Vrijednosti Mrkve

Mrkva je jedna od najkorisnijih namirnica za zdravu prehranu. Ona je puna nutritivnih vrijednosti, uključujući visoke razine vitamina i minerala. Mrkva je bogata vitaminom A, koji podržava zdravo vid, kožu i imunološki sustav. Također je bogata vitaminom K, koji igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vitamin C u mrkvama pruža antioksidativnu zaštitu i potpomaže proizvodnju kolagena. Tu su i velike količine magnezija, kalija i mangana. Mrkva također sadrži folnu kiselinu koja pomaže razvoju embrija tijekom trudnoće. Osim toga, mrkva sadrži velike količine vlakana koja poboljšavaju probavu i reguliraju metabolizam. Ukratko, mrkva je izvrstan izvor vitalnih hranjivih tvari potrebnih za dobro zdravlje.

Mrkva sadrži visoku nutritivnu vrijednost, s 100 gramima mrkve sadrže oko 41 Kalorije (Kcal). Sadrži također vlakana (3 g po 100 g), masti (0,2 g po 100 g) te proteina (1 g po 100 g). Također je visoko ugljični hidrat s 9 g po 100 g. Po 100 gramima mrkve sadrže oko: 882 IU vitamina A; 0,116 mg vitamina B6; 0,09 mg vitamina B1; 0,07 mg vitamina E; 54 μg folne kiseline; 23 mg magnezija; 268 mg kalija; 0,7 mg cinka; 0,09 mg bakra te 5 μg mangana.

Dakle možemo reći da su nutritivne vrijednosti mrkve jako bogate te da su izvrstna hrana za svaku prehranu. Ono što je jako važno napomenuti da se ishrana treba temeljiti na različitim namirnicama punim hranjivih tvari te da se ne treba pretjerano oslanjati samo na jednu namirnicu jer to može dovesti do dehidracije ili prevelikog unosa neke od hranjivih tvari pa čak i nekih štetnih supstanci.

U svakom slučaju mrke bi trebale biti dio svake prehrane jer ona nudi puno hranjivih tvari potrebnih za dobro zdravlje.

See also  Koji je recept za princes krafne

Kako se koristi mrkva u kuhanju?

Mrkva je namirnica koja se često koristi u raznim obrocima. Može se jesti sirova ili kuhana, a može se iskoristiti i u pečenim jelima, variva i salatama. Mrkva je jednostavna za pripremu i može se naći u gotovo svim trgovinama hrane. Zahvaljujući svom slatkom okusu, mrkva je popularna među djecom i odraslima.

Kuhanje mrkve ne zahtijeva puno vremena ili truda. Najjednostavniji način je skuhati ga u slanoj vodi do mekoće. Također ga možete peći u pećnici, dinstati ili pržiti na tavi. Mrkvu možete usitniti pa dodati u variva, salate, pite ili juhe za dodatnu aromu i teksturu. Prilikom kuhanja mrkve treba biti oprezan jer previše dugog kuhanja može dovesti do gubitka hranjivih sastojaka poput vitamina A i C. Osim toga, duže odležavanje mrkve može dovesti do gubitka njenog okusa i teksture.

Mrkvu također možete iskoristiti za pripremu deserta poput pite od mrkve ili pirea od mrkve s medom. U tom slučaju preporuka je da mrku skuvate pa ju dodate šeceru i drugim dodacima prema želji. Zbog slatkoće, mrke su popularne među djecom koja bi mogla probati ove desertne obroke sa zadovoljstvom.

Načini konzumiranja mrkve

Mrkva je jedna od najzdravijih i najsvježijih namirnica. Osim toga da se može konzumirati sirova, postoji mnogo načina kako se može iskoristiti u salatama, jelima ili slasticama. Mrkvu možete pržiti, peći, pirjati ili samo dodati u salatu. Također je moguće napraviti i smoothie od mrkve, što je posebno zdravo jer se tako sagorijeva više kalorija. Možete je isjeckati i staviti u peciva ili ju napraviti u obliku pirea ili juhe.

Mrkva je vrlo zdrava jer sadrži puno vitamina A, C i K te puno vlakana. Pomaže u jačanju imunološkog sustava, čuva zdrave oči i usporava proces starenja. Osim toga, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi te održava zdravu probavu bez preopterećenosti organizma.

See also  Što je lubenica

S obzirom na sve gore navedeno, preporuča se redovito konzumiranje mrkve barem tri puta tjedno. Kako bi vašoj prehrani bila prisutna svakodnevno, preporučamo da ju dodate u smoothieju ili salatu ili da ju isjeckate i stavite u peciva. Možete napraviti i pire ili juhe od mrkve što će vam dati još veću raznolikost u prehrani te osigurati da unosite dovoljno vitamina.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This