Što je placenta je tkivo koje se formira tijekom trudnoće u maternici i povezuje fetus i majku. To je kompleksna struktura koja se sastoji od fetalnih i materinskih stanica, krvi i tkiva, a omogućuje prehranu i protok hranjivih tvari između majke i fetusa. Placenta igra važnu ulogu u razvoju fetusa tijekom trudnoće.

Placenta je organ koji nastaje tijekom trudnoće i služi za povezivanje majke i fetusa. Placenta prenosi hranjive tvari, kisik i druge potrebne stvari iz krvi majke do fetusa.

Placenta

Placenta je granulozna tkiva koja se nalazi u maternici žene i povezuje posteljicu s zidom maternice. Njezin je glavni zadatak osigurati hranjive tvari i kisik fetusa, kao i odvoditi otpadne proizvode. Placenta je okrugla ili ovalna, a obično je veličine oko 25-30 cm u promjeru. Ima deblu, crvenkasto-smeđu boju s bijelim mrljama na površini. Na jednom kraju placente nalazi se posteljica, a na drugom strani su žile koje se spajaju na umbilikalni snop fetusa. Posteljica ima tanke slojeve od spojeva i stanica koji omogućavaju protok hranjivih tvari iz maternice u fetus. S druge strane, žile prenose kisik iz fetusa u maternicu. Placenta se može podijeliti u tri dijela: glavni dio, periferne dijelove i vrata placente koja su prilagođena za povezivanje posteljice s fetalnim arterijama i venama. Placenta također proizvodi hormone poput estrogen, progesterona i humanog horionskog gonadotropina (hCG). Ovi hormoni igraju važnu ulogu u trudnoći, održavanju trudnoće te regulaciji fetalnog razvoja.

Gdje se nalazi placenta?

Placenta se nalazi u maternici majke. To je privremeni organ koji nastaje tijekom trudnoće i služi kao veza između fetusa i majke. Placenta prenosi hranjive tvari, kisik i druge sastojke iz majčinog krvotoka do fetusa, te također uklanja otpadne proizvode iz fetusa. Placenta se obično formira na zidu materice oko 12. tjedna trudnoće i raste s fetusom do poroda. Tijekom poroda placenta se odvaja od materice i izbacuje iz tijela majke.

See also  Što znači riječ možemo

Placenta je jedinstven organ koji je potreban da bi dijete moglo rasti i razvijati se u maternici prije nego što se rodi. Ona pomaže dijete da dobiva hranjive tvari, kiseonik, vitamine i minerale potrebne za rast i razvoj, te sprječava da štetne bakterije uđu u maternicu. Također pomaže majci da održava trudnoću bez problema te joj omogućuje da produži trudnoću dok dijete nije spremno za rođenje.

Funkcije placente

Placenta ima nekoliko ključnih funkcija u ljudskom tijelu. Prva i najvažnija funkcija je zaštititi fetus od štetnih čimbenika okoline. Placenta se nalazi između majke i fetusa, pa ona služi kao zid između dvaju organizma. Također, placenta omogućava prehranu fetusa i odvodi otpadne proizvode iz fetusovog tijela. Placenta sadrži širok raspon enzima koji pomažu u preradi hranjivih tvari, kao i u održavanju ravnoteže kiseline / baze u maternici. Placenta također transportira kisik, molekule glukoze, aminokiseline, vitamine i druge važne tvari od majke do fetusa. Placenta također sintetizira hormone poput estrogena, progesterona i humanog horionskog gonadotropina (hCG), potrebne za normalan fetalni razvoj.

Placentna barijera također pruža zaštitu od infekcije majčinim organizmom prema fetusu. Na kraju trudnoće placenta je potpuno odbaciva iz majčinog tijela.

Uloga placente tijekom trudnoće

Placenta je jedinstveni organ koji se razvija tijekom trudnoće i također se naziva posteljica. To je vrsta vezivnog tkiva koje žena stvara da poveže svoje majčino tijelo sa fetusom. Placenta je veoma važna za pružanje prehrane i kisika fetusu te uklanjanje otpada iz fetalnog krvotoka. Placenta se formira u maternici, obično u prvih nekoliko sedmica trudnoće, a njena veličina i oblik mogu varirati ovisno o trudnoći. Placenta se formira i dijeli od materice, ali ostaje u maternici do porođaja.

Placenta igra važnu ulogu u prehrani i opskrbi fetusa hranom i kisikom tijekom trudnoće. Omogućava prijenos hranjivih sastojaka iz majke na dijete, što omogućava njen rast i razvoj. Ono čemu pristupaju majčine stanice, ono dolazi u fetus preko placentarnih stanica s endoplazmatskim retikulom (ER). Endoplazmatski retikulum predstavlja sustav kanala za transport molekula između placentarnih stanica i fetusa. Također omogućava prijenos hormona iz majke na fetus te produžiti vitalne funkcije fetusa tijekom trudnoće.

See also  Što je narcizam

Placenta ima još jednu važnu funkciju – obrambenu funkciju koja pomaže majci da zadrži svoje zdravlje tokom trudnoće. Pomaže da odstrani štetne molekule iz fetalnog krvotoka te sprječava ulazak stranih bakterija i virusa u fetus. Također osigurava da štetni antigeni ne prodiru u majčin organizam te time sprečava alergijske reakcije na bebu unutar majke.

Kako se placenta razvija tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće, placenta je vitalna za normalni rast i razvoj fetusa. Placenta se počinje stvarati u prvim tjednima trudnoće i nastavlja se razvijati sve do rođenja. Placenta omogućuje da majka prenosi hranjive tvari i kisik iz svojeg krvotoka u fetusa. Također prenosi određene hormone koji nadziru i reguliraju trudnoću.

Placenta ima tri sloja. Prvi sloj je vlaknat sloj (amnionska membrana), drugi je funkcionalni sloj (placentna stanica) i treći sloj je materinski endometrij. Amnionska membrana štiti fetusa od ozljeda, a placentne stanice proizvode hormone, kao što su estradiol, progesteron i humani horionici gonadotropin (hCG). Materinski endometrij pruža podršku placentarnim stanicama i povezuje placentu s maternicom.

Tijekom prva dva mjeseca trudnoće, placentarna funkcija još nije potpuna. Prva tri mjeseca su najvažnija za normalan rast i razvoj fetusa jer to vrijeme obuhvaća formiranje organa fetusa. Do četvrtog mjeseca počinju proizvesti hormoni koji utječu na rast fetusa te na poboljšanje funkcije bubrega, jetre i srca u fetusu.

Do osme sedmice trudnoće, funkcionalni sloj postaje puno gušći te se često zove „gušći membrane“ ili “materinski endometrijski epitel”. U tom periodu počinju proizvoditi većine hormona koji nadziru trudnoću, uključujući estradiol, progesteron i hCG.

U poslijednjoj fazi trudnoće (tri mjeseca prije rođenja), placentarna funkcija se smanjuje jer fetus više ne treba tolike hranljive tvari jer je veoma velik te su mu potrebne manji unosi hranljivih tvari. Međutim, još uvijek će proizvoditi hormone da bi održavala trudnoću do rođenja bebe.

See also  Što je grešna pilnica

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This