Što je veli iž je starohrvatska narodna poslovica koja se najčešće koristi u Hrvatskoj. Poslovica se može prevoditi kao “što god da kažeš, bude to”. To ukazuje na činjenicu da svi mi imamo odgovornost za vlastite postupke, bez obzira na to što netko drugi govori ili misli.

Veli Iž je najveći otok u Kornatskom arhipelagu u Jadranskom moru. Arhipelag je smješten u Hrvatskom primorju i sastoji se od 89 otoka, otočića i klifa. Veli Iž je najveći od svih, a ima površinu od 4,7 km2.

Povijest Veli Iža

Veli Iž je mala otok u srednjoj Dalmaciji, u blizini grada Zadra. Otok je poznat po svojoj dugoj povijesti koja seže u antičko doba. Prema legendi, prvi stanovnici tog otoka bili su stari Grci koji su ga naselili prije 3.000 godina. Ostatke antičkih ruševina možemo još danas vidjeti na otoku, od njih je najpoznatija zgrada zvana Nereidion.

U srednjem vijeku otok je postao važna luka koja je služila za trgovinu između Italije i Dalmacije. Na otoku se nalazio i utvrdeni grad koji je služio kao stražarnica protiv osvajača izvan morem. U tom periodu otok se stalno mijenjao vlasnika između Mletačke Republike i Dubrovačke Republike, a posljednji vlasnik bio je Otomanski Carstvo.

Također, na Velom Ižu postojala su nekoliko crkava, od kojih su najpoznatije Sv. Nikole i Sv. Kuzme i Damjana čija su ostaci još uvijek vidljivi na obali mora. U posljednje vrijeme, Veli Iž postao je popularno turističko odredište zbog svoje luke i pitoresknih plaža što ga čini savršenim mjestom za obiteljske odmore.

See also  Što je odisejeva špilja

Geografske karakteristike Veli Iža

Veli Iž je mali otok u Jadranskom moru, smješten između otoka Ugljan i Pašman. Nalazi se na sjeveroistočnoj strani zaljeva Zadar, udaljen oko 12 km od obale i ima površinu od 2,65 km². Otok je dug oko 2,5 km, a najširi dio otoka je širok oko 1 km. Ima nekoliko manjih uvala i zaljeva, od kojih su najveći Polje i Žalo.

Glavne biljne vrste Veli Iža su masline, vinova loza, smokve i borovi. Može se reći da je otok pretežito vegetacijom prekriven borovim šumama s nekim dijelovima naseljenim travnjacima i livadama. U blizini obala se nalaze morski akvati puni ribe koje privlače veliku pažnju ribara iz cijele regije. Postoje tri naselja na otoku: Veliki Iž, Mali Iž i Kurba Vela.

Veli Iž ima bogatu turističku ponudu zbog svoje ljepote prirode i blizine Zadra te brojnih plaža smještenih duž obale tog lijepog morskog kraja. Stoga je idealno mjesto za one koji žele provesti miran odmor uz more ili aktivni odmor uključujući ronjenje, jedrenje ili planinarenje po divnim stazama na otoku.

Veli Iž

Veli Iž je izuzetno lijepo mjesto koje se nalazi na otoku u Jadranskom moru. To je mali, mirni otok smješten između otoka Pašmana i Škarda, a to je savršeno mjesto za one koji žele istražiti obale Jadrana. Veli Iž ima mnogo vrijednosti i atrakcija za posjetitelje, od povijesnih i kulturnih znamenitosti do prirodnih ljepota.

Povijesne znamenitosti

Veli Iž ima divnu arhitekturu koja se može vidjeti u svojoj staroj gradskoj jezgri. To je istočni dio otoka koji se sastoji od uskih ulica i starinskih stambenih kuća. U gradskom jezgru također su dvije povijesne crkve, Svetog Križa iz srednjeg vijeka te crkva Sv. Marija iz 18. stoljeća. Tu se također nalazi i Trg Sv. Križa gdje se održavaju brojne manifestacije tijekom cijele godine.

See also  Što je općina stari mikanovci

Prirodne ljepote

Veli Iž je poznat po svojoj čistoj prirodi, kao i po prelijepim plažama okruženim borovinama. Otok također ima veliki broj pučina, čini ga idealnom destinacijom za one koji žele provesti nezaboravno vrijeme na moru. Vode su idealne za plivanje, a postoje i velike staze za obilazak otoka.

Znamenitosti i atrakcije na Veli Ižu

Na Veli Ižu postoji puno drugih turističkih atrakcija osim povijesnih građevina i prirodnih ljepota. Među najpopularnijim turističkim destinacijama su Muzejski centar svjetla Dikla, Muzejska galerija Lovrečina te Zoološki vrt u Gradini koja nudi raznovrsne marinske šume. Postoje tu i brojni restorani sa tradicionalnom hranom te različite trgovine gdje možete pronaći domorodačke proizvode poput ručno rađene keramike ili umjetnički radovi domorodaca sa otoka Velog Iža.

Smještaj na Veli Ižu

Veli Iž je idealno mjesto za odmor u srcu Dalmacije. Tu se nalazi nekoliko prekrasnih plaža, idealnih za uživanje u suncu i moru. Osim toga, postoje i brojni hoteli, apartmani i kampovi koji nude luksuzan smještaj za sve one koji žele odmoriti i opustiti se.

Postoje razni oblici smještaja na Veli Ižu, što vam omogućava da pronađete ono što vam najviše odgovara. Ako tražite luksuzan hotel, možete odabrati između različitih lokacija i sadržaja. Možete pronaći neke hotelske sobe s pogledom na more ili apartmane sa terasom koja gleda na plažu. Također možete pronaći i hotele sa restoranima, bazenima i wellness centrima za sve one koji žele iskoristiti pun potencijal odmora u Dalmaciji.

Ako tražite jeftinije smještajne opcije, također postoje brojni kampovi koji nude pristup prekrasnim plažama Velog Iza te pružaju gostima mogućnost da provedu noć u autocestama ili pod šatorima. Ovi kampovi nude također razne aktivnosti poput jedrenja, ribolova, ronjenja pa čak i vožnji čamcima po okolnom moru. Također postoje skromni moteli sa nekoliko soba za one koji žele dodatnu privatnost te dvokrevetne sobe za obitelji s djetetom ili grupice prijatelja.

See also  Što je velika britanija

Kao što vidite, na Velom Izu možete pronaći savršen smještaj za svoje potrebe, bilo da ste obitelj s djecom ili solo putnik. Postoji mnogo različitih oblika smještaja, a svaki nudi posebne privilegije i sadržaje da bi vaš boravak bio ispunjen raznovrsnošću dobrodošlice Dalmacije.

Kako doći do Veli Iža

Veli Iž je otok smješten u srednjem Jadranu, na kojem se nalaze prekrasne plaže i netaknuta priroda. Međutim, putovanje do Veli Iža može biti zastrašujuće zbog nedostatka informacija o tome kako dospjeti do njega. U sljedećim koracima možete pronaći sve što vam je potrebno da biste lako stigli do tog lijepog otoka.

Prvo što morate učiniti jest saznati u kojoj državi se Veli Iž nalazi. Otok se nalazi u Hrvatskoj, udaljen od glavnog grada Zagreba nekoliko sati vožnje brodom ili avionom.

Nakon što ste utvrdili gdje je otok, slijedi let ili trajekt. Ako odaberete let, postoji nekoliko aerodroma u blizini Velog Iža i Zračna luka Zadar je najbliža zračna luka otoku. Ako odaberete trajekt, postoji nekoliko ruta koje vode do otoka – glavni grad Sibenik ima čestu vezu s trajektom prema Velom Ižu te također postoje direktne veze iz Trogira i Skradina.

Kada stignete na otok, postoji nekoliko mogućnosti za prijevoz po otoku. Postoje autobusne linije koje povezuju glavni grad Sveti Filip i Jakov s drugim mjestima na otoku, a također postoje taksiji koji mogu prevoziti putnike po cijelom otoku.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This