Što je tehnički muzej zagreb

by Jun 23, 2023Putovanja0 comments

Što je tehnički muzej Zagreb? Tehnički muzej Zagreb je jedinstvena zbirka interaktivnih i edukativnih eksponata na temu tehnologije, znanosti i industrije. Muzej se nalazi u centru Zagreba i nudi posjetiteljima izvanrednu priliku da steknu dublje razumijevanje tehnološkog razvoja Hrvatske i svijeta.

Tehnički muzej u Zagrebu je zbirka znanstvenih, tehnoloških i industrijskih predmeta, razstava, dokumentacija i publikacija o povijesti tehnologije, inženjerskim napretkom i njihovim učincima. Muzej se nalazi u Zagrebu i otvoren je za posjetitelje od 1966. godine.

Povijest Tehničkog muzeja u Zagrebu

Tehnički muzej u Zagrebu osnovan je 28. ožujka 1949. godine na inicijativu stručnjaka i zaljubljenika u tehnologiju. Muzej je također bio poznat kao „Muzej tehnike“, „Muzej mehanike“ ili „Muzej strojarstva“. Cilj Muzeja je bio prezentirati tehničke proizvode i naučne dosege, čime se osiguravao napredak industrije i razvoja tehnologije. Godine 1956., Muzej je preselio u novu zgradu na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, gdje su građani mogli obići razne izložbe mehaničkih predmeta, poput mašina za obradu drveta, riblji odrezivači, dizalice pokretnih platformi i mnoge druge industrijske naprave. U Muzeju su također postojali eksponati izrađeni ručno od strane lokalnih obrtnika. Među najznačajnijim eksponatima bili su: model broda, koji je bio izrađen od drveta i metalnih dijelova; model hidrauličnog stroja; veliki dvostrani prikaz motocikla; model vodenog pogona pokretan pivom; komad hrane za vagu; model čvrstoće materijala; model ventilatora i motora; model motora s unutarnjim sagorijevanjem i još mnogo toga.

Godine 1979., Tehnički muzeji otvorili su sekciju za informacijsku elektroniku sa stotinama novih eksponata koji su bili dostupni posjetiteljima za istraživanje. Sekcija je također sadržavala edukativne programe s ciljem da se informacija proslijedi što širojoj publici, posebno djeci iz obližnje okolice. U Muzeju je postojalo nekoliko stalnih postavki: radio-televizija, fotografija telefona, upravljanje automobilima itd.

Godine 1988., Tehnički muzeji otvorili su svoju prvu izložbu vezanu uz informatičku tehnologiju pod nazivom “Informatička revolucija”. Izložba je bila usmjerena na razumevanje računara i drugih elektronskih naprava koje su postale dio svakodnevnice svake osobe na planeti. Tadašnji direktor muzeja bio je Dragan Kušec pa se ta izložba smatra prvim tematskim dijelom tog muzeja.

Godine 1995., Tehnički muzeji organizovali su posebnu izložbu pod nazivom “Tisak – od Gutenbergove prese do modernih tiskarskih mašina”. Ova izložba predstavila je razvoj tiskarske industrije koja se protegla tokom vremena od 16. stoljeća do modernih vremena sa preko 300 eksponata.

See also  Što je otok hvar

U posljee 21 godine rada, Tehnički muzeji proširi se još više ukljućivanje novih tematski dijlova koji reflektiraju promene unutar tehnološke scene u proteklom periodu: digitalna fotografija (1999.), nanotehnologija (2003.), robotika (2006.) itd.. U oktobru 2017., Muzeju je dodana još jedna nova postavka pod nazivom “Rudari rudarstva” koja predstavlja bitno uticaj rudarstva na razvoj društvene i industrijske infrastrukture Europe.

Danas imamo Tehničku galeriju kojojojo možemo smatrati jednom od glavnih turisti čkih atrakci ja grad a Zagreba . Galerija nudi bogatu povijest sa napredcima unutar tehnolo giji , posebno informacione tehnologije , što ju čini savršenim m jest om z a obrazovanje posjetitel ja .

Koliko znamo o tehničkom muzeju u Zagrebu?

Tehnički muzej u Zagrebu, također poznat kao „Tecil“, počeo je s radom 1950. godine i od tada je postao najpopularnija turistička atrakcija u Zagrebu. Muzej se nalazi u srcu grada i predstavlja bogatu kulturnu povijest grada. Muzej nudi vrlo širok spektar različitih izložaka kako bi se posjetitelji upoznali s poviješću tehnologije, industrije i obrtništva. Izložbe uključuju izložbe strojeva i alata, fotografija, modela i maketa, zbirke starih slika i filmova. Također postoje i izložbe temeljene na tehnološko-povijesnim temama poput industrijske revolucije, mehanike i automobila.

Tehnički muzej nudi raznovrsne programe za posjetitelje, posebno program edukacije za djecu i mlade ljude koja se temelji na interaktivnom pristupu nastavi. Ovaj program omogućava djeci da bolje shvate tehnološke koncepte putem igara i drugih aktivnosti poput radionica izrade modela automobila, stvaranja video igara itd. Također postoji bogat program događanja poput predavanja o razvoju tehnologije, predstavljanja novih proizvoda itd.

U Tehničkom muzeju možete pronaći veliki broj informacija o povijesti grada Zagreba. Također postoje izložbe posvećene istraživanju svemirskog letenja i astronomiji, kao i zbirke povijesnih brodova s područja bivše Jugoslavije. U Tehničkom muzeju također postoji virtualna galerija koja sadrži fotografije različitih vrsta strojeva iz različitih razdoblja povijesti. Osim toga, možete istražiti mnoge druge članke o tehnološkim inovacijama koja su promjenila svijet.

Konačno, Tehnički muzej nudi široku paletu književnih djela koja se bave povijesnim aspektima tehnologije – od romana do novina – kako bi posjetitelji mogli više saznati o našoj prošlosti. Muzej je idealno mjesto za one koji traže informacijsko uzbudljivo putovanje kroz povijest tehnologije.

Kolekcije tehničkog muzeja u Zagrebu

Kolekcije Tehničkog muzeja u Zagrebu predstavljaju bogato i raznoliko skupstvo tehničkih predmeta, koji su izloženi u nekoliko permanentnih postava. Muzej se sastoji od tri područja: zgrada Muzeja, zgrada bivše Željeznice Zagreb-Rijeka i zgrada bivše tvornice „Koka“. U njima je moguće pronaći najrazličitije artefakte, saznati više o njihovoj proizvodnji, upotrebi i utjecaju na društvo. Najzastupljenija su područja industrijske tehnologije, arheologija, vojska i ratne tehnologije, medicina i farmacija, arhitektura i muzeološko djelovanje.

See also  Što je južna amerika

U Muzeju se nalazi veoma interesantna permanentna postavka kojom se obrađuje povijest prve hrvatske željeznice – „Zagreb-Rijeka”. Postavljen je kao pravi vagon sa signalnom opremom te objektima s kojima se susrećemo na putovanju vozom. U njoj možete vidjeti prava lokomotiva iz 19. stoljeća koja je služila za vožnju po ovoj relaciji. Također možete vidjeti repliku signalizacijske opreme iz tog vremena koja je obilježila ovaj povijesni događaj. Uz to postoji i interaktivna dvorana u kojoj posjetitelji mogu istražiti različite aspekte povijesti Željeznice Zagreb-Rijeka preko istoimene radne stanice.

U drugoj postavi prikazan je proces proizvodnje „Koke”. U ovoj postavi možete vidjeti izložene modele strojeva koji su se koristili u tvornici „Koka” tijekom 19.-20. stoljeća, kao i replike različitih proizvoda koje je ta tvornica proizvela tijekom svoje dugogodišnje djelatnosti: od limenki za pića do čeličnih cevi za gradske kanalizacione sustave. Osim toga postavljen je model ministarstva obrane tako da posjetitelji mogu dobiti detaljan pregled vojske Hrvatske od početka 20.-tog stoljeća pa sve do danas; a posebno mjerilo pažnju privlače autenticirani vozni parkovi iz Drugog svjetskog rata sa svim potrebnim detaljima: od retrospektivnih vozila do originalnih uniformi vojske NDH-a (Nezavisne Države Hrvatske).

Muzeološko djelovanje Tehničkog muzeja obuhvaćeno je mnoštvom događanja poput starinskih trgovina, radionica odraslima i djeci te izložbi modernih primjeraka tehnike i umjetnosti – što doprinosi razumijevanju društvenih promena vezanih uz napredak tehnologije.

Također imamo obilato pregledavanje arheoloških artefakata poput keramičkih jama, metalnih predmeta i slikarskih pločica ili eksponata vezanih uz medicinu – od ljudskih skeletnih ostataka do medicinski dio opreme XIX stoljeća.

Sveukupno gledano Kolekcije Tehničkog muzeja u Zagrebu nude bogat spektar interdisciplinarnih tema na temu napretka tehnologija proteklih stoljeću i pol – čime osiguravaju da se ne samo ispitivanju nego ssustavnom pristupu istraživanju važnih aspeakata industrijske revoluciji 19.-20. Stoljeća

Programi i događaji tehničkog muzeja u Zagrebu

Tehnički muzej u Zagrebu posvećen je otkrivanju i promicanju tehnološkog naslijeđa grada Zagreba. Muzej omogućava posjetiteljima da prate razvoj tehnologije i istraže zanimljive teme povezane s tehnologijom. Muzej također organizira različite programe i događaje kako bi ljudima pomogao da bolje razumiju i otkriju tehnološko naslijeđe grada Zagreba.

See also  Što je trnje zagreb

Muzej nudi širok spektar programa i događaja, uključujući radionice, izložbe, predstavljanja proizvoda, izlete, seminare i sl. Programi su namijenjeni svim dobnim skupinama – od malenih dječaka do odrasle populacije. Dostupno je mnogo radionica za djecu koja omogućuju da se upoznaju s različitim vrstama tehnologija. Muzejska arhiva također omogućava posjetiteljima da istraže povijesne činjenice izgradnje grada Zagreba.

Izložbe u muzeju prate najnovija dostignuća u području tehnologije, a također se mogu organizirati posebne tematske izložbe koje se bave određenim područjem tehnologije. Usporedo s tim, predstavljanja proizvoda pomažu u promociji novih proizvoda na tržištu. Izleti su drugi oblik programiranja koji omogućava posjetiteljima da istraže značajne lokacije vezane uz gradsko nasljeđe Zagreba. Seminari pružaju platformu znanstvenicima, stručnjacima i studentima da prezentiraju svoja istraživanja na temelju tehnološkoga nasljeđa Zagreba.

Tehnički muzej u Zagrebu obuhvaća širok spektar programa i događaja koji mogu biti korisni zarad bolje potpore građanima i nastavnicima o otkrivanju gradskoga nasljeđa Zagreba.

Kako posjetiti tehnički muzej u Zagrebu?

Tehnički muzej u Zagrebu je odlično mjesto za posjetitelje željne učenja o nauci, tehnologiji i inovaciji. Muzej se nalazi na adresi Savska cesta 18, 10000 Zagreb i otvoren je svaki dan od 9 do 17 sati. Posjetitelji mogu uživati u bogatstvu izložaka koje obuhvaćaju sve od raznih strojeva, mehanike i elektronike do medicinske opreme i mnogih drugih tema. Muzej također nudi zanimljive radionice i gostujuće izložbe i događanja koja mogu pružiti dodatno znanje o različitim temama. Cijena ulaznice varira ovisno o tome koliko vremena želite provesti u muzeju, ali obično iznosi oko 15 kn po osobi.

Ako putujete autobusom, možete stići do Tehničkog muzeja javnim prijevozom, a postoji nekoliko autobusnih linija koje voze do muzeja. Kako bi saznali više informacija o autobusnim linijama i odredištima, možete posjetiti web stranicu Gradskog prijevoza Zagreb na linku https://www.zg-bus.hr/index_eng.php?lang=hrvatski . Također možete doći taksijem ili vlastitim automobilom ako želite.

Ukoliko se odlučite posjetiti Tehnički muzej u Zagrebu, isplati se da unaprijed naručite ulaznicu na web stranicama muzeja ili direktno putem telefona +385 1 6111 888. Također će biti korisno ako unaprijed istražujete raspored događanja kako biste bili sigurni da ne propustite ništa važno tijekom svoje posjete!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This